Det är dessutom nästan tre gånger så många som normalsiffrorna för mars sedan 2008. Medeltalet har legat på 15 anmälningar per månad.

Mjölby går därmed samma väg som Linköping, Norrköping och Motala, alla tre kommuner där knarkbrotten ökar jämfört med förra året.

– Det hänger ju ihop med hur vi arbetar också, påpekar Björn Borg, gruppchef för lokalområdespolisen.

Artikelbild

| Cannabisbeslag från en lokal odlare.

– Ju mer riktat vi jobbar mot narkotika, desto mer hittar vi. Och så har det sett ut de senaste åren.

Man bör alltså vara lite försiktig med att påstå att narkotikabrotten ökar lavinartat.

– Ja, säger Björn Borg, men det vi kan konstatera är att tillgången på narkotika är god, framför allt i Mjölby och Motala, och att efterfrågan också är stor i dessa områden.

Läs mer om knarket i Mjölby här.

Cannabis är överlägset störst, följt av amfetamin. I Mjölby och Skänninge ökar även beslagen av tramadol, ett morfinliknande läkemedel. Tabletterna har i allmänhet utländskt ursprung, sannolikt importerade via internet.

Polisen räknar med fortsatt höga siffror när det gäller antalet narkotikabrott eftersom det inte finns några planer på att minska insatserna.

– Framför allt riktar vi oss mot ungdomarnas missbruk, säger Björn Borg. Vi vill upptäcka dem tidigt, medan det fortfarande finns en möjlighet att bryta beteendet.

Förra året anmäldes ungefär 100 000 narkotikabrott i hela landet, en ökning med 11 procent jämfört med året innan. Också drograttfylleriet ökade.