Rondellen är julpimpad – och här kommer fler

Rondellpotatisen blir en överraskning lagom till första advent. Och på nyårsafton fyller Mjölby stad 100 år och då packas säcken upp.

Mjölbys berömda potatis har gömt sig i en tomtesäck och ska komma ut som överraskning när staden fyller 100 på nyårsafton.

Mjölbys berömda potatis har gömt sig i en tomtesäck och ska komma ut som överraskning när staden fyller 100 på nyårsafton.

Foto: Sune Johansson

Mjölby kommun2019-11-30 12:00

Mjölby 100 år

Det var många som retade sig på rondellpotatisen när den var ny. Och många gladde sig åt den när den blev gris lagom till jul första året - och ännu mer när den fick en hel hög med små kultingar.

Nu händer det igen. Rondellpotatisen blir en överraskning, en julklappssäck – eller förresten, det är en nyårssäck.

För på nyårsafton kommer det att stå klart vad Mjölbyborna får i årets rondellöverraskning. Då inleds stadens 100-årsjubileum, och det är nog rimligt att tänka sig att det som göms i säcken har något med det att göra.

Mjölbys slogan är "Världsvan och hemkär" och det syns i ett par rondeller. I korsningen Svarvargatan-Smålandsvägen står en japaninspirerad världsvan fontän och den hemkära potatisen finns vid Viringeområdets infart.
 

Alldeles intill potatisen finns en rondell som inte ens riktigt klar än. Den skulle inte få någon särskilt märkvärdig dekoration.

– Nej, det hade vi inte tänkt, säger Eva Rådander, Mjölby marknadschef, men det har faktiskt dykt upp lite idéer som är värda att fundera över. 

Nästa år blir det ytterligare en ny rondell i Mjölby i korsningen Smålandsvägen-Burensköldsvägen.

Men inte heller här lovar Eva Rådander någon spektakulär dekoration.

– Vi har två som är fantastiska,  säger hon. Men det får inte bli så att ideerna känns urvattnade, och de får inte bli trafikfarliga.

Det måste finnas en tanke bakom, menar hon.

– Vi ska förstås göra den fin, men vi behöver ideer som håller - det handlar om Mjölbys själ.

I korsningen Burensköldsvägen-Smålandsvägen blir det en rondell nästa år.
I korsningen Burensköldsvägen-Smålandsvägen blir det en rondell nästa år.
Karta: Potatisrondellen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!