Det var i somras som Mjölby kommun köpte Galleria Kvarnen efter att handlarna varit missnöjda med den tidigare ägaren Cromwell Property Group med säte i Australien. Sedan dess har kommunen arbetat för ett starkare lokalt engagemang och för att få fart på det lokala näringslivet. Under onsdagen var det dags att presentera resultaten under ett informationsmöte i Stadshuset.

– Det är otroligt roligt att se att så många är intresserade av Mjölby centrum och vår stadskärna. Vi ser att Mjölby kommun expanderar kraftigt och då är en levande stadskärna en nödvändighet, säger Cecilia Burenby, kommunstyrelsens ordförande.

Ett 50-tal besökare är mätta efter mingel med julmackor och lyssnar när näringslivschefen Torbjörn Sjögren berättar om satsningarna på Galleria Kvarnen.

Artikelbild

| "Du som företagare är viktig, det är ni som fyller staden med liv" säger Torbjörn Sjögren.

– Det är bråttom att få ordning på gallerian, säger han.

Målet med satsningen är att skapa en levande stad med ett bra utbud. Ett steg i rätt riktning är att fylla stadens, och gallerians, tomma lokaler med verksamheter. Och kanske är en av dessa verksamheter matvarukedjan Östenssons Livs.

– Vi har en dialog med Östenssons. Det finns inga beslut fattade men det vore ett lyft för gallerian att ha Östenssons på plats. Det finns en gemensam vilja, och förhoppningen är att matbutiken ska finnas i centrumet nästa höst, säger Torbjörn Sjögren.

Under mötet presenterades även gallerians nya centrumledning: Retail & Shopping Centre Development, RSD.

Artikelbild

| Torbjörn Sjögren tillsammans med kommundirektören Dag Segrell.

– De kommer att arbeta med marknadsföring och centrumledning, och hjälpa till med etableringen av nya verksamheter, säger Torbjörn Sjögren.

Man ska även höja nivån på skötseln av gallerian tillsammans med Hestia, så att det blir trevligare och fräschare.

Artikelbild

| Enligt Cecilia Burenby skulle man gärna se att en lokal entreprenör tog över driften av centrumet i framtiden.

Målet med satsningen är att skapa en attraktiv stadskärna där företag liksom medborgare mår bra.

– Vi ser ett behov av att göra gallerian bättre. Nu tar vi krafttag för att göra det bättre på alla sätt. När dessa förbättringar har burit frukt tror jag att det kommer att ge ett helt annat intryck av gallerian. Det kommer vara ett annat utbud, modernare och fräschare.

Artikelbild

| Mjölby kommun köpte Galleria Kvarnen genom sitt fastighetsbolag Fami.

Men arbetet slutar inte där. När man förbättrat gallerian är det dags att flytta fokus till Mjölbys stadskärna.

– Vi ska satsa på stadsmiljön och jobba för etableringar av verksamheter även utanför gallerian, säger Torbjörn Sjögren.