Så skapas julkänsla på stan i år

I dagarna har novembergrått börjat få ett något varmare sken på flera platser i Mjölby kommun. En del av årets juldekorationer är redan färdigställda, men mer är på gång.

Nu är julen här! I dagarna har flera platser i centrum dekorerats med ljusslingor – och mer ska det bli.

Nu är julen här! I dagarna har flera platser i centrum dekorerats med ljusslingor – och mer ska det bli.

Foto: Julia Djerf

Mjölby kommun2019-11-22 16:00

– Även om det är tuffa tider så måste vi ju ändå värna om det vi har och göra det bästa av det, säger stadsträdgårdsmästare Åsa Blomqvist.

En ökad medvetenhet kring kommunens ekonomi har gjort att diskussionerna om vad som ska sättas upp fått mer utrymme än vanligt.

– Tanken kring återanvändning har ju varit starkare. Förra året satte vi upp väldigt mycket ny belysning, så i år blir det något färre utav andra dekorationer.

Återanvändningen tar sig form genom att vissa sommarblommor, som gröna bladväxter, tas till vara i planteringar. Man försöker också att använda mycket naturmaterial, till exempel genom att ta vara på smågranar som ändå skulle avverkas.

– Nytt i år är att vi kommer att belysa gångstråk från Mjölby och Skänninge station till centrum. Dels är ju stationerna entréporten till orterna men det finns också en tanke att visa hur man snabbast tar sig till centrum.

I övrigt är mycket traditionsenligt. Stjärnor finns redan på plats utmed Kungsvägen, lysande snöbollar inuti växtskydden utanför Mjölby kyrka och höstplanteringarna vid Kanikeplan ska bli mer juliga. Den stora julgranen kommer att resas på Stora torget i nästa vecka. Även handelsområdet Viringe kommer att smyckas. Mantorp station får kransar och ljuscylindrar och Häradstorget får ljusdroppar i träden.

– Jag önskar att belysningen ska skapa både trygghet och locka människor till att vilja vistas utomhus när det är mörkt, säger Åsa Blomqvist.

Över broarna i centrum har kommunen monterat ljusslingor som påminner om vattenfall.
Över broarna i centrum har kommunen monterat ljusslingor som påminner om vattenfall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!