– Ta tre varv, brukar jag säga. Efter det har de flesta hittat något.

Dragspel och snusdosor. Prydnadssaker och verktyg. Det är bara några av alla olika saker som i ett virrvarr ligger ute för försäljning.

– Och det är inte bara gubbasaker, är han noga med att påpeka.

Artikelbild

| Allt ska bort. Loppisen beskrivs som både veteranmarknad och antikaffär.

Planerna på att göra sig av med samlingarna har funnits sedan en tid tillbaka.

– Jag miste min fru annandag jul, hon var bara sjuk i sex veckor. Vi hade pratat om att göra det här, frugan och jag. Vi skulle ha loppis i tältet. Men sedan blev det inte så, utan jag blev ensam med allt, säger Hasse Ekman.

Tältet har nu blivit en träffpunkt för många av Spångsholmstraktens invånare. Här är alla välkomna att titta förbi för en pratstund, ett Ballerinakex eller två och för att leta guldkorn i samlingarna.

– Många av sakerna har jag köpt dyrt på auktion en gång i tiden. Jag går ju med förlust, men det bryr jag mig inte om, säger Hasse Ekman med ett skratt.

Artikelbild

Han berättar att han själv är sjuk sedan en tid tillbaka. Några storslagna planer för pengarna loppisen drar in har han inte. Förutom en flytt till en tvåa i Mjölby då. Huset, som han bott 51 år i nu, kommer en av hans söner att flytta in i.

Är det inte svårt att skiljas från vissa saker?
Artikelbild

| Fyndjakt. Många grannar och andra från trakten dyker upp i tältet under intervjun.

– Nej, det tycker jag inte. Jag har kommit över det. Inte när man är dålig och ser slutet på ett liv. Det är mycket lättare för mig att göra det här än om de anhöriga ska ta hand om alla sakerna. Det är bara dumheter när folk håller i för länge och avstjälper det på andra, säger Hasse Ekman.