Simhall inför kortare öppettider

Lundbybadet kommer att stänga tidigare på kvällar och ha stängt ytterligare två veckor under sommaren. Det för att uppfylla nästa års sparkrav.

Kortare öppettider och längre uppehåll på sommaren blir verklighet på Lundbybadet från den 1 januari.

Kortare öppettider och längre uppehåll på sommaren blir verklighet på Lundbybadet från den 1 januari.

Foto: Julia Djerf

Mjölby kommun2019-11-22 09:20

– Det är klart att en sån här förändring blir negativ för några, det är oundvikligt. Men vi får också alla hjälpa till att dra ett strå till stacken när det ska sparas, säger Marie Ljung som är enhetschef på Lundbybadet.

Bland den personal som har avslutat sina tjänster på Lundbybadet anges obekväma arbetstider som en stor bidragande orsak. För att göra Lundbybadet till en mer attraktiv arbetsplats, har enhetschefen därför föreslagit reducerade öppettider, något som i veckan också klubbades i kultur- och fritidsnämnden.

– Utmaningen som har varit är att ta hänsyn till den dygnsvila som krävs efter ett sent arbetspass. Då gör 30 minuters arbetstid på kvällen mycket för att få ihop våra scheman.

Justeringarna av öppettider, som bland annat bygger på besöksstatistik, innebär att inomhusbassängerna kommer att hålla stängt i sju veckor under sommaren istället för fem. Man kommer också att stänga simhallen en halvtimme tidigare på vardagar, en timme tidigare på söndagar samt hålla stängt på påskafton. Utöver det kommer relaxavdelningen inte vara öppen tidigt på morgonen på tisdagar och torsdagar.

– Drifttekniker och hantverkare har efterfrågat fler tider för underhåll och vi behöver också ändra våra städrutiner för att ta hänsyn till att våra ytskikt åldras. Vi har också jämfört våra öppettider med andra simhallar och det är inte ovanligt att en relaxavdelning öppnar först till lunch, säger Marie Ljung.

Totalt ska kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområden spara 962 000 kronor nästa år. Av dem står Lundbybadet för 223 000 kronor. Enligt den utredning som ligger till grund för beslutet om reducerade öppettider, så medför förändringarna minskade kostnader för personalomsättning, lägre driftkostnader och energiförbrukning.

Vad tänker du om besökare tycker badets service försämras?

– När det gäller kommunal verksamhet så måste det finnas en gräns för hur mycket service vi kan ge i relation till vad det kostar. Det är såklart är tråkigt om en del tycker det blir en försämring, men vi ser också en förbättring när det gäller arbetsmiljö och energiförbrukning, säger Kristin Kellander, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, och tillägger.

– Det är möjligt att vi hade kommit hit ändå i vissa avseenden, utan besparingskraven.

De nya öppettiderna på Lundbybadet börjar gälla från den 1 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!