Att det inte blir någon bemannad turistinformation i kommunens centralort har Mjölby hembygdsförening reagerat på. I en skrivelse, författad av sekreteraren Bo Jansson på styrelsens uppdrag, beklagar föreningen beslutet.
Föreningen fick förra sommaren 20 000 kronor av kommunen för att ha turistinformation i hembygdsgården under sex veckor. Öppettiderna var 13--17 fem dagar i veckan och 343 besökare noterades.
Möjligen är siffrorna något i underkant för samtidigt hade föreningens hembygdsgården heldagsöppen, med visning av samlingarna, och här registrerades 790 besökare.
Endast de som aktivt gav sig tillkänna som turister och som kom med turistfrå- gor statistikfördes som turister.
"Kan det finnas bemannad turistinformation på torget i Österbymo, borde det kunna finnas det i Mjölby tätort", skriver hembygdsföreningen och fortsätter (med anspelning på det tidigare flitiga flyttandet på stans turistinfoplats).
"Efter tre år torde det blivit känt bland Mjölbyborna att turistinformationen är belägen på hembygdsgården, varför det är synnerligen olämpligt att den upphör".
Kommunen fick skrivelsen i torsdags och svarade på den med vändande post. I svaret håller kommunen med om att det är beklagligt att turistinformationen i centralorten dras in. Det görs av ekonomiska skäl och för att kostnaden är för stor ställt i relation till det låga utnytjandet.
Vidare:
"Just nu ligger den turistiska tyndpunkten i Skänninge och Bjälbo och det är också de platserna vi för närvarande försöker att utveckla för turism. De hänger också nära samman med den heliga Birgitta och kommer därmed att särskilt uppmärksammas under 2003".
Kommunens marknadskommunikatör Eva Rådeström säger till Corren att kommunen hade 3 000 besökare på turistbyrån i Skänninge under förra året (turistbyrån är helårsöppen), en ökning med 826 på ett år, och i år satsar man än mer offensivt.
Det blir stadsvandringar fem dagar i veckan under perioden 2 juli--10 augusti och resterande två veckodagar blir det Birgittavandringar. Dessutom blir det guidningar i Bjälbo fem dagar i veckan, samt flera kvällsprogram både i Skänninge och Bjälbo.
Totalt satsar kommunen 828 000 kronor på turismen i år (oförändrad summa enligt Eva Rådeström). Men det turisterna får nöja sig med i centralorten Mjölby är utlagda broschyrer på halvdussinet ställen.
Bo Jansson förstår inte att Birgittafirandet används som argument för att dra in turistinformationen i Mjölby. Han tycker tvärtom att Birgittaåret gör det extra angeläget att hålla en god turistberedskap i Mjölby, eftersom turisterna förväntas besöka inte bara Vadstena och Skänninge utan också omgivningarna
Nu ska dock hembygdsföreningen hålla hembygdsgården öppen dagarna i ända precis som förra året med sin personal på plats, däribland Bo Jansson, så i slutänden blir det kanske inte så stor skillnad jämfört med förra året.
-- Om någon frågar vad Högbystenen ligger så nog svarar jag på det oavsett om hembygdsföreningen får betalt för det av kommunen eller inte. Är man servicemänniska så är man, säger Bo Jansson.