– Vi bedömer att gärningen är riktad mot familjen och deras hus. Eventuellt rubricerar vi om brottet men det får utredningen visa, säger Daniel Axelsson vid avdelningen för grova brott vid polisen i Östergötland.

Vid halv två-tiden på natten mellan onsdag och torsdag väcktes familjen i centrala Skänninge av smällar, men kunde inte se något utan somnade om. Vid åttatiden nästa morgon larmade de polisen då de upptäckt skador på fönster och fasad.

Någonting har exploderat intill fastigheten. Bland annat har en fönsterruta mer än tio olika mindre hål.

Artikelbild

| Ett av villans fönster har drygt tio skottliknande hål efter vad polisen bedömer som splitter.

Under dagen undersökte polisen villan och förhörde familjen.

– Vi har också hållit en mängd förhör med vittnen och boende i området, säger Daniel Axelsson.

Polisen beslutade att tillkalla den nationella bombgruppen som anlände till Skänninge vid 15-tiden på torsdagen. Två timmar senare avgjorde bombgruppen att det inte fanns fara för att fler föremål kunde finnas i området som kunde riskera att explodera.

Rubriceringen försök till mord gäller eftersom det kan ha funnits risk för att människor kunde skadas allvarligt av omkringflygande splitter. Daniel Axelsson vid östgötapolisen säger att rubriken på det misstänkta brottet kan komma att ändras till allmänfarlig ödeläggelse, beroende på vad analyserna visar. Föremål har tagits i beslag på platsen och skickats för analys.

Artikelbild

| Under torsdagen undersökte polisen ett helt kvarter i centrala Skänninge som spärrades av efter explosionen.

Polisen vill hittills inte säga något om vad för slags föremål som hittats.

– Vi får se om vi kan återkomma med mer information kring det här i nästa vecka, säger Daniel Axelsson.