Surrigt när ny utbigård invigdes i Öjebro

I Öjebro satsas det på den biologiska mångfalden genom en nyinvigd utbigård. Totalt sex bikupor stod på plats under måndagen och till nästa år räknas antalet fördubblas.

Sören Diberg och Carina Eriksson.

Sören Diberg och Carina Eriksson.

Foto: Erika Landt

Mjölby kommun2019-09-09 22:05

På måndagen invigdes en ny utbigård i Öjebro. Det var Carina Eriksson, ägare av sex restauranger, som tog initiativet till den nya gården. Carina Eriksson säger att ville hon satsa på pollinatörer eftersom hon ville bidra till den biologiska mångfalden. 

– Det är viktigt eftersom vi är en del av en helhet. Jag tittade på dem som ger oss, som matföretag, förutsättningar, säger Carina Eriksson. 

För att utbigården skulle bli verklighet kontaktade hon Sören Diberg, ordförande för Mjölby - Mantorp biodlareförening, i våras. Därefter letade de tillsammans efter en plats för utbigården och hittade ett ställe som passade i Öjebro. Sedan dess har föreningen jobbat för fullt med att få upp bikuporna.

– Vi har ägnat hela sommaren åt kuporna, säger Sören Diberg. 

Sören Diberg förklarar att det är viktigt för folk att veta hur vital pollineringen är för naturen och säger att man kan åstadkomma mycket genom samarbete.

– Näringslivet, jordbruket och biodlarna skulle kunna göra mycket tillsammans för den biologiska mångfalden.

Det är tre biodlare som ska har sina bikupor på utbigården. Sören Diberg säger att antalet bikupor kommer fördubblas till nästa år.

Carina Eriksson säger att hon kommer finnas kvar för föreningen och följa arbetet. Hon menar även att hennes satsning är ett exempel för andra företag som vill ta liknande initiativ.

– Vi som har verksamhet på landet kan ha bättre förutsättningar, men alla kan bidra på något sätt, säger Carina Eriksson. 

Bina surrade för fullt runt de nya bikuporna.
Bina surrade för fullt runt de nya bikuporna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!