Mjölby gymnasium besöker i dagarna alla åttondeklassare, även i Boxholm och Ödeshög, för att informera om de program som erbjuds. På Lagmansskolan har programmen delat upp sig i elva stationer där elever och lärare från gymnasiet informerar alla åttorna – med tävlingsmoment.

Högstadieeleverna drar från station till station i grupper. Där får de information om respektive program och har möjlighet att ställa frågor.

– Det är nästan ett år tills de ska välja, men det här blir en slags start på tankearbetet, berättar Nina Spång som är studie- och yrkesvägledare på Lagman.

Artikelbild

| Doftspår. Ida Syrén, Thuva Schütz, Tilde Stackling och Beatrice Scholl gissar lukter. I bakgrunden läraren Jessica Orütz Sköld

Fast egentligen började det redan i höstas för dem när de fick arbeta med materialet "Framtidsvalet" som handlar om yrken, utbildningar, arbetsmiljö och karriärmöjligheter – allt det som kanske inte är det första en 15-åring har i tankarna men ändå måste ta ställning till om några månader.

I en korridor står sex elever och försöker lista ut vad för verktyg som en svetsare använder. Saker ligger på bordet framför dem, och meningen är att de ska para ihop dem med namnlappar. Det är svårt, vissa verktyg har de aldrig sett förut, men de får ändå sex poäng. Gruppen med flest poäng från de elva stationerna vinner biobiljetter.

Några av dem har redan bestämt sig, andra har just börjat fundera och tycker att lärarna stressar på lite väl mycket.

– Jag ska troligen gå teknisk eller samhälle, säger Elias Svensson.

Artikelbild

| Klurigt. Rasmus Sjögren och hans klasskamrater för datafrågor av läraren Peter Imselius på Dackeskolans el- och energiprogram.

Alva Nilsson Thell och Amanda Fritz Ståhlgren har inte bestämt sig men funderar på att söka sig till Linköping.

– Med pendeln går det enkelt, menar de och verkar ha samhällsprogrammet som första val.

Artikelbild

| Syv:arna Mittjas Hanna Larsson och Nina Spång kommer från Dacke respektive Lagmansskolan.

Men som sagt, än är det ett år kvar.

Studie- och yrkesvägledaren Nina Spång har sett en liten ökning av ansökningar till Linköping i år. Bara omkring 20 procent av de Lagmanselever som söker högskoleförberedande program väljer Kungshöga. Ganska precis hälften av de som vill gå yrkesförberedande program väljer Dacke. Linköping och Tranås står för resten.

Artikelbild

| Alla de här sakerna används av en svetsare. Men vad kallas verktygen?

En trappa upp står Tilde Andersson och Tommy Sahlén och gör reklam för sitt program på Dackeskolan. De går i ettan, Tommy ska bli bartender och Tilde har inte riktigt bestämt sig. Men de är nöjda med sitt program och förklarar fördelarna för en grupp åttor:

– Det är mycket praktiskt. Och inte så mycket sittande i bänken. Eller läxor, säger Tommy som redan fått jobb på en restaurang.

– Bara man hänger med på lektionerna så klarar man sig, säger Tilde som praktiserat på Vadstena Klosterhotell.

Framför sig på bordet har de tio muggar med perforerade lock. Åttorna får gissa innehållet genom att lukta. Ättika var lätt. Men flera andra är svåra. Vanilj? Oregano? Mint?