Det är små detaljer som kan ställa till det: utrustning som fattas, eller en ingrediens som man himla gärna hade velat ha. För hur gör man lagom tunna crèpes utan nåt att skopa upp smeten med? Och hur klarar man sig över huvudtaget utan vitvinsvinäger?

Ganska bra, tycks det. De flesta eleverna är väl förberedda och har till och med hunnit provlaga sina rätter. Vilka råvaror som skulle ingå var klart redan före jul.

Leah Gabore och Tilde Stackling från Lagmansskolan har dock inte hunnit förbereda sig så väl, de fick veta vilka ingredienser de skulle använda så sent som igår.

Artikelbild

| Hugo Freyschuss och Rasmus Gustafsson från Petrus Magni skola plockar ihop sitt urval av råvaror. Det blir biffar med paprikasås, ärtpuré och grönsaker i ugn.

– Ja, vi har verkligen inte hunnit testa, säger Tilde, men det går bra ändå. Vi lagar biffar med matvetesallad. Lite annorlunda.

Annorlunda tänkte också Filippa Nilsson, Emma Runesson och Cornelia Hjärtström från Vifolkaskolan i Mantorp som lagar kålpudding.

– Med potatismos och brunsås, säger Filippa. Vi har vetat vilka ingredienser vi ska använda sedan före jul och vi var helt överens om det här.

Kockduellen genomförs i fyra etapper. Först har lag ute i skolorna tävlat med varann. Lagmansskolan i Mjölby, Vifolkaskolan i Mantorp och Petrus Magni skola i Vadstena deltog, och vinnarna har samlats på Dackeskolan för stadsfinal. När vinnaren har korats väljer en expertjury ut tio lag till en riksfinal.

Artikelbild

| Ett vinnarlag. Jacob Torgner och Tuva Forsell från Lagmansskolan.

– Det här är så bra, säger Niclas Hemmingsson i juryn. Han driver Sjögestad motell och Toyotas personalrestaurang.

– Branschen skriker efter personal. Det finns många tävlingar för dem som redan är inne i utbildning och i branschen. Här får ungdomarna tävla innan de har valt yrkesväg, och kanske kan en och annan bli intresserad.

Artikelbild

| Nu är det full fart i köket. Jurymedlemmarna går runt och kollar elevernas arbete.

Juryn smakar och tittar förstås på maten men det är också viktigt hur laget samarbetar och hur hållbarhetsfrågor hanteras.

– Elevernas jobb har börjat hemma på de egna skolorna, säger Katarina Westlund, restauranglärare på Dackeskolan.

Artikelbild

| Råvarorna. Här finns allt som eleverna har att välja på.

– Hemkunskapslärarna får nytta av tävlingen, säger kollegan, Maria Pettersson, så om de får bestämma så kan det bli fler tävlingar framöver.

Tuva Forsell och Jacob Torgner från Lagmansskolan bjöd på ärtsoppa med gröna ärter och crèpes med vegofärs och svamp, och det vann de på. "Med stor respekt för de lokala råvarorna sätter man sin egen prägel på redan klassiska östgötska rätter. Smaksättningen är i klass med många tredjeårselever på kockutbildningen", konstaterar juryn.