Vem ska jobba i industrin i morgon?

Bristen pĂ„ arbetskraft Ă€r en stĂ€ndigt aktuell frĂ„ga nĂ€r Östergötlands företag och skolfolk samlas till Industridag, den fjĂ€rde i ordningen.

HÀr Àr fjÀrdeklassare frÄn Lagmansskolan som har hur mycket fantastiska idéer som helst för framtidens truckar.

HÀr Àr fjÀrdeklassare frÄn Lagmansskolan som har hur mycket fantastiska idéer som helst för framtidens truckar.

Foto: Susanne Hasselqvist

Mjölby kommun2019-10-08 19:00

Årets tema Ă€r "HĂ„llbart arbetsliv" och industridagen hĂ„lls i Mjölby.

– Den perfekta staden för ett sĂ„nt evenemang, sĂ€ger kommunalrĂ„det Cecilia Burenby (S) belĂ„tet, för Mjölbys industriliv Ă€r fantastiskt. 

Industriföretagen Ă€r viktiga i Östergötland. Fler Ă€r sysselsatta i industrin hĂ€r Ă€n i andra lĂ€n,  sĂ€ger landshövding Carl Fredrik Graf.

– Och alla företag jag trĂ€ffar pratar om kompetensförsörjning. Det mĂ„ste vi tala om idag.

Ett syfte med Industridagen Àr att hitta sÀtt att inspirera ungdomar att vÀlja tekniska lösningar och yrken. FjÀrdeklassare frÄn Lagmansskolan presenterar framtidens truck som de har fÄtt i uppdrag att skapa av Toyota Material Handling och med stöd av Framtidsfrön. Ulrika Sultan, forskare vid Linköpings universitet, förklarar att det Àr ungefÀr i Ärskurs fem som teknikintresset börjar minska, sÀrskilt hos tjejer. I nionde klass har teknikintresset svalnat. Alltför fÄ vÀljer tekniska utbildningar.

– Vi behöver fler unga som utbildar sig inom teknik, sĂ€ger hon.

Kompetensbrist Ă€r Ă€nnu inget stort problem pĂ„ DanagĂ„rd i Ödeshög. Det Ă€r en av landets största grafiska producenter, nyss utbyggt med 1 000 kvadrat och med en omsĂ€ttning pĂ„ 160 miljoner och 75 anstĂ€llda. 

Dit gÄr en av de bussresor som Industridagen erbjuder till olika företag i omrÄdet.

– Vi har liten personalomsĂ€ttning, sĂ€ger vd Peter Hjelm. Men grafiska utbildningar saknas i landet. Kompetensbrist blir ett framtida problem.

DanagÄrds, ett företag som har fördubblat verksamheten pÄ ett decennium.
DanagÄrds, ett företag som har fördubblat verksamheten pÄ ett decennium.
Karta: Mjölby
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!