Sara Nyman Bernhardsson är ursprungligen från Göteborg, men läser sedan snart tre år tillbaka på Vadstenagymnasiet. Just nu arbetar hon intensivt med sitt UF-företag Saritas event och den modevisning som hon planerar att genomföra på Internationella kvinnodagen den 8 mars.

Via Facebook har flera Vadstenabor redan visat intresse för att gå modell på catwalken. Även företag i stan har fått upp ögonen för arrangemanget. Fegge & Mattes kommer att stå för scen, ljus och ljud, och Ala tryck har lovat att bidra med affischer och biljetter.

– Tre Systrar och Mrs Manfred ställer upp med kläder. Det är jätteroligt, och jag hoppas att fler vill vara med, säger Sara Nyman Bernhardsson.

Artikelbild

| Skolgången har varit tuff för Sara. Nu vill hon hjälpa kvinnor i utsatta relationer.

70 procent av biljettintäkterna kommer att skänkas till Roks – Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Anledningen är att Sara vill hjälpa kvinnor i utsatta relationer.

– Ända sen jag var liten har jag skänkt pengar till välgörenhet. När jag fick min första lön gav jag 500 kronor till tiggaren utanför Konsum här i stan. Jag har alltid velat dela med mig av det jag har. Det är många som har det så tufft.

Tufft i skolan

Trots sin unga ålder kan Sara lätt uppfattas som äldre än 18 år. Kanske är det för hennes sunda värderingar och sitt målinriktade fokus. Men livet och framtiden har inte alltid varit så självklar, berättar Sara.

Artikelbild

| Via Facebook har Sara efterlyst Vadstenabor som vill vara modeller under eventet.

– Fram till gymnasiet hade jag väldigt svårt i skolan. Jag hamnade ofta i konflikter, struntade i lektioner och hade nästintill underkänt i alla ämnen.

Men så kom vändningen. I slutet av nian fick Sara diagnosen adhd.

– Det förklarade en hel del. Jag kände då att jag inte ville bo kvar i storstan. Jag fick panikångest och klarade inte av alla intryck där.

Varje påsk vistas familjen i S:t Annas skärgård, och det var i samband med besöken i Östergötland som Sara fick nys om Vadstena.

– Jag bestämde mig för att där ska jag gå gymnasiet. Det finns samma utbildningar i Göteborg, men där är klasserna så stora och det visste jag att jag inte skulle klara av. Här är det perfekt, säger Sara som idag bor tillsammans med sin pojkvän i en egen lägenhet i centrala Vadstena.

Vill jobba med marknadsföring

Att som 16-åring lämna familj och vänner för en helt ny stad, fick Sara att mogna och ta eget ansvar.

– Idag mår jag mycket bättre och känner mig mer hemma i Vadstena än vad jag nånsin kommer att göra i Göteborg, säger Sara och berättar att hon drömmer om att i framtiden arbeta med marknadsföring och event.

– Modevisningen är ett steg. Att anordna olika event är så roligt. Jag gillar att planera något från start och sen sätta det i verk och se uppskattningen hos folk.