Det är sommar med allt vad det innebär i form av lata dagar vid stranden eller en stund i hängmattan. Några kanske packar en picknickkorg med mat och dryck och ger sig iväg på en liten lusttur. Varför inte lite mys i Varamon? Eller kanske ett stopp i Pariserviken? Det gäller dock att ha koll på vilka regler som gäller när det handlar om alkoholhaltiga drycker av lite starkare sort. Det är kommunfullmäktige som beslutar vad som ska omfattas av de lokala ordningsföreskrifterna. För Motalas del, när det handlar om spritdrycker, vin, starköl eller andra jästa alkoholdrycker, får dessa inte förtäras inom följande områden annat än där särskilt serveringstillstånd för alkoholdrycker föreligger:

1) Centrala Motala inom ett område som avgränsas av Motalaviken (Båtsmansgatan) och Motala Ström i söder, Vadstenavägen i öster, Drottninggatan i norr samt Båtsmansgatan i väster.

2) Utsiktsparken (Utsiktsvägen).

3) Pariserviken (området avgränsas 50 meter från stranden).

4) Råssnäsbadets badområde.

5) Ett område, 50 meter på båda sidor om Göta kanal, från Vadstenavägen till Charlottenborgsbron.

Det är alltså okej att plocka med sig en pava rödtjut till Varamon och slå sig ned vid strandkanten, men inte vid angränsande badplatser lite längre söderut (Pariserviken och Råssnäsbadet). Att sitta och ta sig ett glas vin i Kanalparken och titta på båtarna som glider förbi på Göta kanal är också att betrakta som ett brott mot föreskrifterna.

Helena Göransson, kommunjurist vid kommunledningsförvaltningen, anser att regelverket fungerar bra.

– Förbudet att dricka alkohol i Varamon togs bort 2012, efter att det kommit in flera önskemål om detta, och som jag minns det togs beslutet under förevändningen att man ville testa och se hur det fungerade.

Det blir nu fjärde sommaren som folk får ta sig en starköl i den finkorniga sanden och än så länge har det inte kommit in några klagomål som fått kommunfullmäktige att tänka om.

– Folk verkar kunna sköta det här riktigt bra och polisen har ju dessutom rätt att beslagta alkohol om berusningen anses vara för hög, säger Helena Göransson som själv tycker att det kan vara mysigt med vin och mat ute i det fria.

– Det hör ju sommaren till, bara man håller det inom rimliga gränser.