– Det värsta som kan hända är att det blir våldsamt och att människor kommer till skada, säger Jesper Christensen, född och uppvuxen i Motala.
Till vardags tillhör Jesper Christensen Citypolisen i Stockholm där han arbetat de senaste fyra åren. För tillfället är han dock ute på ett jobb som skiljer sig väsentligen från vardagen. Sedan drygt ett halvår tillhör Jesper även NFO, polisens nationella förstärkningsorganisation, som är såväl specialutbildad som specialutrustad för att bevaka och hantera situationer där risken för ordningsstörningar är extra hög.

– Det handlar ofta om demonstrationer eller olika evenemang, som större fotbollsmatcher till exempel. Och så här vid valtider finns det partier som drar till sig mer uppmärksamhet än andra, förklarar Jesper. 
Just nu är han ute på turné med sina poliskollegor och bevakar Svenskarnas partis valturné. Då partiet anses ha nazistisk prägel, lockas motdemonstranter till de städer partiet gästar. Inte sällan uppstår heta känslor, men när turnén nådde Motala gick allting föredömligt lugnt till enligt Jesper.

– Ja, Motala var som väntat lugnt. Det var en klick motdemonstranter men de skötte sig exemplariskt bra. De var fredliga och uttryckte sitt missnöje utan att störa ut den som talade. Östgötarna har överlag skött sig bra, men jag trodde aldrig något annat, säger Jesper.
På plats är även den civilklädde kollegan Tomas Granlund som lägger till:
– Vi försöker ha en tillåtande attityd. Vid ett sådant här torgmöte är det väldigt många som vill protestera, och det ska också vara tillåtet. Det viktiga är att båda sidor får komma till tals. Så vi går runt och pratar med demonstranterna och försöker få till mixen.

Men arbetet med NFO innebär även ett välkommet avbrott i vardagen för Jesper och hans kollegor. Efter demonstrationen i Motala bar det av till hotell i Norrköping där mat, bastu och umgänge med kollegorna väntade.
– Det är roligt att jobba i grupp så här. Man blir sammansvetsade. Dessutom är det intressant att jobba under en valrörelse, att få inblick i politiken men även att få komma ut i landet och träffa människor.
Samtidigt finns det en annan sida av jobbet.
– Man riskerar ju sin hälsa då det finns risk för att få våld riktat mot sig. Och även att kompisar och kollegor kan råka illa ut.
Efter demonstrationen i Motala drog Jesper och NFO vidare mot Falun och Gävle. I dag lördag avslutas turnén i Stockholm där stora motdemonstrationer väntas.