Detta anser filosofen Ladislaus Horatius som tidvis är bosatt i Vadstena.

-- Finns det några svenskar som fortfarande minns, och längtar till, tebjudningar, musikaliska salonger och andra former av umgänge som klarar sig utan kablar och modem. Men inte utan en riktig värd- inna och personlig touch? undrar han i ett upprop.

Horatius menar att våra sätt att kommunicera, utom de tekniska, går kräftgång.

-- Sverige må vara ett ledande it-land, men är till stora delar ett u-land när det gäller mänsklig kontakt och umgängeskonst.

Stilla samtal

-- Mejl, mobiltelefon och sms har förvisso sin plats. Tyvärr har de numera kapat också den plats som förr gavs åt andra, mer bredbandiga, utomordentliga kommunikationsformer, till exempel cocktailparty, bal och soaré. Eller bara stilla samtal med mening, i parken på en bänk.

Det är, enligt Horatius, "inget annat och inget mindre än längtan efter den intressanta medmänniskan och samtalet samt lusten efter trevnad och njutning".

Uppgradering

-- Medan revolution oftast handlar om uppgrade-ring, inklusive att förkasta det gamla, är umgänges- revolutionen snarare en nedgradering i betydelsen att gå tillbaka till det som hysteriskt slängdes bort i hanteringen när "it kom till byn", säger Horatius.

-- Dags för oss att gadda oss samman. Uttråkade svenskar i alla län, förenen eder! Livet är en fest, salongen värmer bäst, säger Ladislaus Horatius.