Det blåser svagt men snålt i hamnen. Vindmätaren visar tre meter per sekund, termometern har orkat upp till två grader varmt. Inget vidare julväder alltså.

Så här års guppar Kirribilli ganska ensam vid kajen. Akterut ligger Motala Express och Nya Skärgården, men privatägda segelbåtar är det ont om.

Vi passerar den pågående granförsäljningen intill Hamnkrogen och går ombord. Magnus känner våra steg i sittbrunnen och tittar ut genom luckan.

Artikelbild

Där inne är det varmt och mysigt. Levande röda ljus på bordet och en elektrisk adventsljusstake på en hylla. Tre keramiktomtar övervakar allt som sker ombord.

- Jag har julstädat, säger Magnus nöjt. Det är inte så stort så det räckte med en halvtimme.

Allting är förstås relativt. I jämförelse med en villa är Kirribilli kanske liten, i jämförelse med många andra båtar känns hon enorm.

14,8 meter lång, 12 ton tung och 22 meter till masttoppen. Vad sägs om sex kojplatser och två toaletter?

Artikelbild
Lite märkligt

Magnus sålde villan på Ulaxgatan förra sommaren. Nu hyr han en kajplats i hamnen av kanalbolaget och bor permanent i båten.

Artikelbild

- Det är inte så stor skillnad egentligen. Jag använde en stol, en säng och en platta på spisen i huset också.

Saknar du ingenting?

Artikelbild

- Förvaringsutrymme möjligen. Annars är allt toppen. Ständig sjöutsikt och ingen gräsklippning. Det räcker så bra med att svabba däcket och vaxa skrovet.

Ett äventyr

Den här julen blir den första på båten. Förra året firade Magnus hos syrran i Göteborg. I år stannar han i Motala och därför är Kirribilli extra pyntad.

- Det var ett äventyr att få upp belysningen. En kompis hjälpte till att hissa upp mig i masten, sen klättrade jag ner för stagen och fäste ljusen med buntband. Det var inte lätt att hålla reda på 30 meter ljusslinga och skarvsladdar. Julgransbelysningar är ju sällan samarbetsvilliga, men det gick!

Hur går det med julmaten?

- Jag värmde lite glögg häromdagen ... Jag är ingen ivrig kock. Hoppas på mamma när det gäller julbordet.

Tomten lär hitta

Det klickar till i en apparat på väggen. En röst från Stockholm radio annonserar en navigationsvarning. I en vrå i båten har Magnus alla tekniska nödvändigheter. Plotter, GPS, radar, dator och en mätare för fart, djup, vind och båtlutning bland annat.

Vintertid drömmer Magnus om sommarens äventyr. Får han önska vad han vill skulle det bli en jorden runt-resa.

- Men då blir väl chefen på jobbet tokig, skrattar han.

Vad står annars på önskelistan?

- Något till båten förmodligen. Men det är bara specialgrejer så det blir inte så lätt. Jag har svårt att tro att mamma har köpt en gasfjäder till kicken (som håller upp bommen när seglen tas ner) till exempel. I det fallet får jag väl hoppas på tomten.

Vet han var du finns?

- Absolut. Via en karta på internet kan man följa Kirribillis position. Allt för att tomten ska hitta hit ...