På övervåningen av en lada i Minnestad, mellan Borensberg och Österstad, pryds väggar, golv och tak av konstverk från 15 olika konstnärer. Utställarna har olika konstnärliga uttryck, men gemensamt är att de lever och verkar runt sjön Boren. 

Detta är Art Boren, en vernissage som lyfter lokala konstnärer, under helgen 31 maj till 2 juni.

Initiativtagaren är den pensionerade diakonen Jan Johansson. Han har själv skapat konst under närmare 30 år, men aldrig ställt ut sina verk. 

Artikelbild

| 15 lokala konstnärer ställer ut sina verk under tre dagar.

– Skapandet har funnits hos mig i många år, det är ett sätt för mig att bearbeta händelser och skapa harmoni. Alla mina skapelser bär på en historia, det är händelser från mitt liv. 

Tanken på en egen vernissage har funnits hos Jan under många år, men det är först nu han känner sig redo.

– Jag har länge velat ordna en vernissage. Inte för att ställa ut mina egna verk, utan för att få lyfta alla lokala konstnärer.

– Det är så många som sitter hemma vid sina matbord och målar, men som aldrig visar upp sina verk. Alla bär de på en historia och många är så begåvade. 

Artikelbild

| Jan Johansson är grundaren av vernissage Art Boren.

Jan berättar att det är en brokig skara som ställer ut.

– De skapar på olika sätt, har olika bakgrund, men de är alla väldigt begåvade. Nu får allmänheten chansen att ta del av deras konstverk och inspireras.

Artikelbild

| Jan använder konsten för att bearbeta händelser.

För att få till vernissagen har Jan lagt ner både tid och engangemang. 

– Här i ladan har det varit fullt med halm och bråte innan vi började röja. Det tog månader innan man kunde se golvet. Men det var värt jobbet, för nu får alla konstnärer varsin vägg att ställa ut på. Det kommer bli knökfullt med konstverk här uppe på fredag. 

Artikelbild

| Till och med ladans tak är smyckat med konstverk.

Jan hoppas på många besökare under helgen och planerar redan framåt.

– Tänk om vi kan bli en del av Norra Vätterns Konstrunda nästa år, det vore fantastiskt.