Olle Asknert har haft stuga vid Varamostranden i 43 år och bor där hela somrarna. För några år sedan började han fundera på om det inte fanns någon maskin som är riktigt effektiv när det gäller att städa stränder. Han letade på internet och hittade en som verkade bra. Den heter Barber Surf Rake och är ett traktordraget redskap som enligt tillverkarens specifikationer kan plocka upp både större och mindre föremål, till och med så små som cigarettfimpar och kapsyler.

– Bland försäljarens referenser fanns Motala kommun som köpt just en sådan maskin ett antal år tidigare. Jag blev förvånad för jag hade aldrig sett den användas här, säger Olle Asknert som efter att ha blivit mer uppmärksam hävdar att "Barbern" inte körts på stranden mer än vid några få tillfällen varje badsäsong.

– Högst tre gånger den här sommaren. Man undrar varför den inte används oftare med tanke på hur bra den verkar och att kommunen köpt in den för dyra pengar.

Artikelbild

| Strandstädningsmaskinen Barber parkerad vid isstadion.

Själv tror han att det kan bero på att metoden är för tidskrävande eftersom man emellanåt måste stanna och tömma skräpbehållaren.

– Nu kör man med en harv i stället, vilket är helt fel redskap. Det är ett lantbruksredskap som inte plockar upp skräpet. Det hackar bara sönder skräpet och petar i bästa fall ner det en bit i sanden, säger Olle Asknert som menar att harvandet har fler nackdelar.

– Det sliter sönder strandtallarnas rötter och har lyckats ta bort nästan all strandråg.