Lyckornas vårdcentral har använt Cosmic längst i landstinget.
Efter arton månader visar beräkningar att varje läkare på vårdcentralen tar en till två patienter färre per dag när de arbetar i Cosmic, en nedgång på tio procent. Ett slöseri med skattemedel, säger Helén Jonson.
- Jag och mina kolleger gör mindre nytta för våra löner nu.
Lyckornas vårdcentralen fick testa datajournalen i ett pilotprojekt, innan Cosmic infördes i landstinget. Vårdcentralschefs Erik Franssons slutomdöme var att systemet inte fungerade. Han avrådde landstinget från att köpa in Cosmic.
Alla på vårdcentralen finner systemet tungrott men mest kritiska är läkarna som använder Cosmic mest och framförallt jobbar i flera olika moduler samtidigt; som journalhantering, läkemedel och remisser.
Läkarna ser Cosmic som ett betydande arbetsmiljöproblem som också innebär risker för patientsäkerheten.
- Man känner sig orolig varje dag. Jag måste gå tillbaka och kolla och dubbelkolla igen som jag aldrig gjorde förut, säger Helén Jonson som har 25 års erfarenhet av distriktsläkarjobbet och anser sig kunnig på datorer.
- Cosmic är ett dumt datasystem som inte hjälper den som använder det utan tvärtom. Det är svåröverskådligt, ohanterligt och opraktiskt. Jag känner mig inte lika säker som doktor längre.
Remisshanteringen är den modul i Cosmic som fått mest kritik. Remisser är ett av de större riskmomenten i vården, säger Helén Jonson som beskriver hur remissvar kan ligga lite varstans i Cosmic när de istället borde samlas på ett ställe.
- Man får leta runt och de kan ändå vara svåra att hitta. Det får bara inte fortgå så här.
Vårdcentralen har påpekat en rad brister i systemet till landstingets vårdprocesscentrum som arbetar med införandet av Cosmic. Det värsta är att det inte hjälper att klaga, tycker Helén Janson som är rätt övertygad om att det inte går att åtgärda bristerna annat än marginellt.
- Det är så här systemet fungerar.
Kritik mot Cosmic finns i hela landstinget, visar läkarföreningens brev (se artikel härintill). Att den är mest högljudd i primärvården förklaras med att man där länge haft ett annat datajournalsystem som fungerade.
- Vi har upplevt nackdelarna med att bli av med ett bra system. Sjukhusen ser fördelarna med att överhuvudtaget ha fått en datajournal, säger Ebba Curman, distriktsläkare och aktiv i Östergötlands läkarförening.
- Sjukhusen har gått från ingenting till någonting. Man anser att det onda uppväger det goda, instämmer Christer Liedgren, chefläkare på Vrinnevisjukhuset.
Christer Andersson, chefläkare på US, understryker vikten av att all vård nu kan kommunicera med varandra.
- Vi måste försöka leva med att Cosmic inte är så välutvecklat, för att på sikt få ett fungerande system, säger han.
Ragnhild Karlsson är aktiv i Vårdförbundet men också sjuksköterska på onkologen, US. Förbundet ser enligt henne mest fördelar med Cosmic.
- Det är en gudavåga att ha datajournal. Vi har tidigare mest sprungit och letat journaler.
Läkarsekretarna, som skriver journaler, har datorvana och jobbar, till skillnad från läkarna, mest i en modul. Enligt SKTF:s ordförande Kristina Göransson tycker de ändå att Cosmic är tungjobbat.
- Men de ser också fördelar med systemet och hoppas det ska ta mindre tid på sikt.