Corren skrev redan i våras att akuten på lasarettet i Motala kommer att förstärkas enligt ett avtal som träffats mellan Närsjukvården i västra Östergötland och hälso- och sjukvårdsnämndens presidium. Enligt överenskommelsen får lasarettet 4,6 miljoner kronor för att kunna erbjuda utökad akutsjukvård.
Parallellt med detta annonserar Landstinget nu efter 13 akutläkare för att en ny akutorganisation så småningom ska kunna etableras i Motala, (enligt akutläkaravtalet, Universitetssjukhuset i Linköping).
Enligt Anders Österberg, chef sjukhusmedicin, finns det i dag endast ett fåtal akutläkare i landet. Intresset är dock stort och i Linköping har man under senare år rekryterat omkring 26 blivande akutläkare.
De personer som söker till akutläkartjänsterna ska vara legitimerade eller en bit på väg i sin specialisttjänstgöring med intresse att bygga på för att arbeta inom akutsjukvård. Alternativt sökes specialister inom allmänmedicin, internmedicin, anestesi, kirurgi eller ortopedi.
Att bli akutläkare tar sju år.
- Det innebär att det tar ett antal år innan vi har dem i produktion, säger Anders Österberg.
Akutsjukvården kommer under tiden att förstärkas av sex läkare i en akutjourlinje för kirurgi och ortopedi, ett uppdrag på tre år. De som anställs kommer därefter att erbjudas fortsatt utbildning i nära samverkan med akutläkarorganisationen på US när projektanställningen går ut. Målet är att få duktiga läkare att stanna i Motala.
Vad kommer utvecklingen med akutläkare att innebära för boende i västra länsdelen på sikt?
- Det blir ett väldigt lyft för sjukvården när medborgarna kan vända sig till akuten och veta att de får den hjälp de behöver även om de sedan ska vidare till US, säger Österberg.Akutläkare opererardock inte.
Finns det brister i vården i dag?
- Ja vi saknar kirurgin. Det är inte i alla lägen optimalt i dag.