Allt fler kan få dricksvatten – från Vättern

Allt fler kommuner tittar på möjligheten att ta sitt vatten från Vättern i framtiden. I Örebro län jobbar fem kommuner med projektet Vätternvatten.

Allt fler ser över möjligheten att ta sitt dricksvatten från Vättern.

Allt fler ser över möjligheten att ta sitt dricksvatten från Vättern.

Foto: Daniel Erlandsson

Motala2019-08-14 22:00

Lekeberg, Laxå, Kumla, Hallsberg och Örebro kommun är delägare i Vätternvatten och vill hämta sitt dricksvatten från Vättern. Flera av kommunerna tittade först på andra möjligheter i närheten av Örebro.

– Efter att ha utrett flera alternativ landade man i att Vättern var det absolut bästa att gå vidare med, förklarar Göran Lunander, Örebro kommun och projektets vd.

Just nu är projektet i en slags förstudie. Vätternvatten jobbar med att ta fram beslutsunderlag och projektera för ett skarpt projekt.

– Vår grova plan är att tillståndsprocessen ska vara klart någon gång vid 2022–2023. Sen kommer det att ta tid att bygga själva ledningsnätet, bergtunneln och vattentäkt. Runt 2027 skulle allting kunna vara klart.

I framtiden kommer cirka 250 000 Örebroare att förses med Vätterns vatten om planerna går i lås.

– Sen vet vi inte hur de olika kommunerna kommer att utvecklas. Men vi tar höjd för en viss befolkningsutveckling, säger Göran Lunander.

Friederike Ermold jobbar på Vätternvårdsförbundet på länsstyrelsen i Jönköping. Hon förklarar att Örebros planer inte innebär någon fara för Vättern överhuvudtaget.

– Om man tittar på vattnet till Örebro så rör det sig bara om några millimeter egentligen. Det regnar betydligt mer, säger hon.

Så det är inga problem?

– Nej, jag tror inte det. Det är också något man tittar på under själva tillståndsprocessen. Då måste de skriva en miljökonsekvensbeskrivning och räkna ut hur mycket det skulle påverka Vättern, om det påverkar och så vidare.

Hur mycket vatten kan man ta från sjön?

– Det går inte att säga på rak arm, Vättern är superstor och har mycket vatten, så det är ingen fråga just nu. Den kan försörja hur många människor som helst egentligen. Just nu är det 280 000 som får sitt vatten från sjön. De flesta Vätternkommunerna tar vatten från sjön och det kommer tillbaka eftersom de ligger inom Vätterns avrinningsområde. Det spelar ingen roll om man lägger till 250 000 hushåll i Örebro, säger Friederike Ermold.

Örebros planer skulle däremot kunna påverka vattenkraftverk i Motala ström.

– Om man skulle ta mer vatten då sjunker volymen som går genom vattenkraftverket. Då tappar de energi, och med det pengar. Man kommer att titta på sådana frågor under tillståndsprocessen.

I framtiden kommer kanske även Stockholmarna att dricka vatten från Vättern. I en regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län förra året skriver man att på grund av stigande havsnivåer hotas Mälaren av ökad saltvatteninträngning. Som ett alternativ kollar man därför på Vättern och även Dalälven, men konstaterar att det skulle kräva många långa och dyra ledningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om