Såret på foten ville inte läka trots regelbundna omläggningar på vårdcentralen och på måndagen fick han feber. På vårdcentralen skickade de honom vidare till akutmottagningen. Snabb undersökning och röntgen som visade benröta. Beslut om amputation dagen efter. Utan amputation kunde läget bli livshotande.
– Sen kom det något akutfall emellan så det blev flyttat till onsdagen, säger Håkans fru Birgitta Pantzar Johansson.
När det var klart att Håkan skulle amputeras och att operationen skulle ske på onsdagseftermiddagen började Birgitta ta i de praktiska sakerna.
– Jag fick ta tag i telefonsamtalen som ska till, säger hon.
På torsdagsmorgonen ringde Birgitta till kommunen angående färdtjänst. Hon berättade att maken amputerat ena benet och att han skulle ligga inlagd till slutet av veckan efter och att han sedan är i behov av färdtjänst.
Till svar fick hon att en blankett skulle skickas över och maken skulle skriva under den. Blanketten skulle sedan kompletteras med ett läkarintyg eller att en handläggare skulle komma ut och utreda. Därefter skulle Håkan få vänta på beslutet om färdtjänst. I två månader.
Beskedet om den långa väntetiden upprör Birgitta.
– Du kan inte ana hur ilsken jag var. Ett handläggarbeslut måste ju kunna komma direkt, säger hon.
Håkan kommer att vara beroende av att kunna transportera sig direkt efter att han skrivs ut från medicinavdelning 13 på Motala lasarett. Såret kräver omläggningar vid flera tillfällen och därtill ska han på rehabilitering och sjukgymnastik.
Inledningsvis kommer Håkan lära sig köra rullstol, men så snart såret läkt och protesen kommit blir det många tillfällen med sjukgymnastik och träning för att lära sig ha protesen och att den ska kunna bli en naturlig del i livet.
– Vart vi än ska måste han ju ha färdtjänst, säger Birgitta och suckar.
För Håkans del är omställningen stor. Amputationen är så pass nygjord att han inte vet vad som ska hända närmaste tiden och tycker att det är svårt att inte ha några klara besked.
– Jag måste få diskutera vad som är bäst för mig, säger han.
Att anpassa sig efter den akuta operationen och att ligga på sjukhus är jobbigt nog utan att det ska vara krångel och väntetid på färdtjänstbeslutet.
– Man vet inte vad som händer, säger han.