Annorlunda idéen i pizzabranschen

Nu blir det busenkelt att tillaga sina egna pizzor. Med ”Baka gott” i Motala kan du dessutom få pizzadegen levererad ända fram till ytterdörren.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2017-12-30 08:00

Inplastors gamla lokaler har blivit bageri. De stora, ljusa utrymmena på cirka 350 kvadrat doftar nygräddat bröd. I centrum står den specialbeställda ugnen med tillhörande transportband där pizzabottnarna, efter att de har gräddats, glider fram till slutstationen för att svalna.

Det är kollegorna FouadGhreibo och VanikSayadyan som ligger bakom affärsidén och bolaget, Svensk pizzabotten produktion AB, som grundades i fjol.

– Vi hade pratat om det här i cirka ett år, säger Fouad och berättar att han jobbat i pizzabranschen i omkring 25 år. Han har drivit pizzerior i Motala men även andra snabbmatställen, bland annat i Mjölby.

– Det är inte många som vill jobba i pizzabranschen längre, fortsätter han. Det är tungt för kroppen och långa arbetspass.

I samband med att Vanik jobbade för Fouad började de fundera över hur de skulle kunna förenkla tillverkningen av pizzabottnar. De ansåg också att det saknades ett prisvärt utbud på marknaden. Men att hitta rätt redskap för verksamheten har varit svårt.

– Vi fick ett kostnadsförslag på 1,8 miljoner plus moms bara för en ugn, berättar Fouad som efter det började fundera över en egen konstruktion. Genom Vaniks kontakter har de lyckats specialbeställa en produkt från Ryssland som de ännu håller på att finslipa.

– Det finns inte en maskin i hela världen som kan göra tunn pizza med kanter, säger Fouad.

Till en början sålde de därför tunnbröd, bland annat i Motala. Men nu är de även igång med pizzabottnarna, även om kanterna fortfarande får justeras för hand. Att hitta rätt konsistens har tagit tid.

– Vi har kastat mycket mjöl och deg, säger Fouad och skrattar.

De levererar redan bottnar till flera restauranger i landet. Men målet är att knyta kontakter med större grossister för att nå en bredare marknad.

– Det är inte lätt. För att snabbare nå ut på marknaden har vi vänt oss mot privatpersoner, säger Fouad.

Sedan i förra veckan levereras därför färdiga bottnar, i förpackningar om fem, till privatpersoner. Företaget bakar för tillfället även kompletta pizzor för utkörning.

Vad säger Motalas pizzabagare om den nya konkurrensen?

– De gratulerar och tycker att det här är en bra idé. Vårt mål är inte att döda branschen, poängterar Fouad.

Snarare tänker kollegorna att deras koncept kan underlätta för andra företag genom att köpa färdiga bottnar.

Vad gäller etableringen bland privatpersoner ser killarna en annan fördel med leveranserna, förutom att det är bekvämt för konsumenten.

– Nu kan vem som helst bli pizzabagare. Man behöver inte ha erfarenhet, säger de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om