– Vi är sårbara när vi har en verksamhet bara på ett ställe, säger Anders Pantzar om Motala kommuns beslut att dela på anpassad grundskola och flytta delar av verksamheten till Ekenäs till hösten.
Han förklarar att elevantalet ökar samtidigt som det är trångt på Mariebergsskolan. Även om den tidigare förskolan byggts om och anpassats räcker inte lokalerna till. Valet är därför att ha anpassad grundskola på två skolor istället.
Att flytta till Ekenäs är en del av förändringar i hela skolorganisationen förklarar Pantzar. Södra skolan ska byggas om och ska stå klar 2029. Då upphör också hyresavtalet på Ekenäs och hela skolverksamhet flyttas därifrån till Södra, inklusive den nya delen av anpassad grundskola.
Samtidigt är förändringen som görs redan till hösten ett led i att minska kostnader.
– Vi behöver göra oss av med paviljongerna vid Mariebergsskolan. De är väldigt dyra, och vi har lokaler, som vi har avtal på, på Ekenäs.
Exakt uppgift på hyran för paviljongerna har han inte men säger att den ligger mellan en halv och en miljon kronor om året.
Vilka elever kommer flyttas?
– Vi har elever som har extra stora utmaningar som kommer vara kvar på Marieberg. Elever som inte har lika stora utmaningar kan placeras på Ekenäs.
Flytten skapar oro bland föräldrar som har barn på skolan. Barn som ofta har svårigheter när det gäller flexibilitet och nya miljöer och där en flytt påverkar inte bara barnen utan hela familjerna.
– Det är en avvägning som rektorerna gör. Man måste titta på vilka elever som det fungerar för och även att de får behålla personalen som jobbar i de här grupperna.
Det finns också oro för att personal kan välja att sluta om skolan delas, vilket också påverkar eleverna. Något som inte går att säga i förväg menar Pantzar och tillägger att det är rektorernas uppdrag att göra förändringen så bra det går, för både elever och personal. Samtidigt som han vidhåller att sårbarheten minskas med två enheter.
Hur minskas sårbarheten? Normalt gäller ju att större enheter, som i förskolorna till exempel, skapar synergier när personal kan gå mellan avdelningar bland annat?
– Vi minskar sårbarheten genom att vi inte få plats på Marieberg. När det kommer nya elever får vi trycka in dem. Nu skapar vi möjlighet att ha en kvalitativ verksamhet på två skolor istället. När det gäller kompetensutveckling med mera kommer de självklart att samarbeta.
En förälder vi pratat med kallar det för ”diskriminering” att det är just de här barnen som tvingas flytta. Barn till familjer som hela tiden kämpar för att få vardagen att fungera. Vad vill du säga om det?
– Vad gör vi som diskriminerar? Vi skapar en god verksamhet på två ställen. Det är samma som vi gör med alla våra barn i omställningsarbete. När det blir för få elever slår vi samman skolor. Här är målet att skapa en kvalitativ verksamhet på flera ställen.
– Samtidigt åker de här eleverna taxi till skolan, om de åker till Marieberg eller Ekenäs blir inte så stor skillnad resmässigt.
Hade ni kunnat flytta andra elever till Ekenäs och sedan flyttat anpassad grundskola direkt till Södra när ni är klara där?
– De flesta eleverna som går på Marieberg har ingen skolskjuts, då de bor inom skolskjutsgräns. De som går i anpassad grundskola har skolskjuts.
Arbetet med risk- och konsekvensanalys samt en barnkonsekvensanalys pågår. Hur många av de 111 som är inskrivna i anpassad grundskola som ska flytta är inte klart.