I dörren stod en väktare och bemannande entrén och släppte in och ut besökare på kontoret. Ulf undrade vad som försiggick och bad om få tag i en banktjänsteman via väktaren, men det visade sig bli svårare än han trodde.
– Jag blev lite sur och åkte hem och ringde banken via telefon. Men eftersom de bara har ett 0771-nummer fick jag stå i en telefonkö, säger han.
Efter ett par försök fick han hjälp via Swedbanks support och blev lovad att bli kontaktad av någon från lokalkontoret, men ingen ringde upp.
På eftermiddagen återvände han till banken, köerna var mindre och han fick personlig hjälp. Han framförde då att det varit svårt att nå kontoret via telefon.
– Själv sköter jag det mesta digitalt, men i det här fallet var jag tvungen att åka ner. Men det är ju många äldre kunder som sköter sina bankärenden på plats och som har färdtjänst för att ta sig ner. Finns banken för kunden eller kunden för banken? Det är en fråga jag ställer mig.
Han är tydlig med att ingen skugga faller på personalen på kontoret i Motala.
– Tjejen i kassan var så trevlig och jag märkte att hon var lite stressad. Det är mer ett systematiskt fel i hela Sverige. Det borde vara lättare att få tag i sitt lokala bankkontor.
Samtidigt undrar han över bankens öppettider, då de endast har öppet fem timmar fördelat på två dagar i veckan.
De nya öppettiderna började gälla 3 mars, enligt Charlotte Nilsson, presskommunikatör på Swedbank. Hon förklarar att banken under flera års tid har sett en ökning av kunder som vill ringa, samtidigt som telefonköerna har varit för långa. För att möta detta behov har Swedbank omfördelat sina resurser så att fler anställda svarar i telefon på nationell nivå. I samband med detta har de ändrat sina öppettider och gjort förändringar på alla sina kontor.
Ser ni inga problem med att öppettiderna skapar långa köer på gatan, med tanke på att många kunder är äldre och att vädret kan skifta?
– Kunderna som vill komma till kontoret får självklart göra det och de kommer få hjälp. Men vi ser också att allt fler av våra kunder sköter sina tjänster via telefon eller digitalt.
Köerna tror hon kommer minska med tiden när de sprider ut sig över bankens öppettider.
Vad vill du hälsa till de som är missnöjda?
– Vi vill att kunderna ska få så snabb service som möjligt och jag hoppas att kunderna ska märka skillnad nästa gång som de kontaktar oss per telefon.
Kan det bli aktuellt att ändra öppettiderna om ni ser att behovet kvarstår?
– Vi utvärderar vår verksamhet kontinuerligt, men nu har vi precis genomfört den här förändringen och behöver se hur det fungerar.
På fråga om varför det är svårt att få kontakt med sitt bankkontor över telefon förklarar hon att det finns en linje där kunderna kan få hjälp med bankärenden direkt.
– Kunderna får möjlighet att få service direkt och att få prata med en rådgivare som kan just det området som kunden behöver hjälp med. Skulle det visa sig att kunden behöver besöka ett kontor för just sitt ärende, så får de det beskedet i telefonen. Det hela beror på vad kunden vill ha hjälp med, säger hon.
Väktaren i bankens dörr kan Charlotte Nilsson inte kommentera i detalj, hon menar att det är för de anställdas och kundernas trygghet:
– Säkerhetsfrågorna är inget vi uttalar oss om, säger hon.