Beskedet kom sent på fredagen men Handelsbanken är kritisk till avtalet som innebär guldkantade bonusavtal för företagsledningen.
Det är japanska storbanken Mizuho som samlat två tredjedelar av ägarna och i kraft av detta trumfat igenom ett avtal som innebär ett bonusregn över dem nuvarande företagsledningen i Dometic. Dels får företagsledningen dela på en stor summa pengar för att de stannar kvar, dels utgår bonuspengar beroende på hur företaget utvecklas. En summa på 800 miljoner kronor har nämnts, men summan kan både bli lägre och högre, uppger Thommy Mossinger som är vice vd i Handelsbanken. Banken är en liten minoritetsägare och hör inte till de två tredjedelar som står bakom fredagens avtal:
- Det är fullständigt orimliga summor som går till företagsledningen, företaget töms på pengar på ett sätt som vi inte kan acceptera. Det är helt uppåt väggarna. Vi kommer att undersöka de juridiska möjligheterna om det är lagligt att tömma ett bolag på så här mycket pengar, säger Mossinger.
Affären klubbades vid ett snabbt styrelsemöte över telefon på fredagen. Förutom Handelsbanken så säger även storägaren Nordea nej till uppgörelsen.
Bankerna har tidigare försökt att sälja Dometic. Bland intressenterna har funnits den tidigare ägaren BC Partners tillsammans med långivaren ICG men också riskkapitalbolaget Triton. Men ledningens höga bonuskrav i kombination med att det saknas runt 4 miljarder kronor i eget kapital i Dometic uppges vara några av de faktorer som fått köpare att lämna processen. Dometics har skulder på cirka tretton miljarder. När bankerna nu tar över skriver långivarna ner storleken på Dometics lån med drygt 20 procent.
Vid Dometics telefonmöte beslutades också att vd Fredrik Möller kvarstår som firmatecknare.
IF Metalls representanter från den nedläggningsdrabbade Motalafabriken, Kenny Wikström och Erik Jernér, reserverade sig mot beslutet med hänvisning till brottsmisstanken.
- Den visar att han är olämplig att företräda bolaget, säger Kenny Wikström.
Facket lyckades under mötet inte få upp bonusprogrammet till diskussion. Efter en genomgång av den framtida ekonomiska strukturen i koncernen avslutades samtalet.
- Jag vill veta vad som är sant om bonusprogrammet. Därför har jag nu begärt ett extra styrelsemöte för att vi ska kunna få klarhet, säger Wikström.
Finns det några tecken på att tillverkningen i Motala kan räddas?
- Nej. En inkompetent ledning fortsätter och då är det bara att räkna med fler inkompetenta beslut.
Vad finns då kvar att uppnå för facket?
- Att få bort Fredrik Möller. Där tänker jag fortsätta att kämpa och försöka påverka ägarna att agera.