Rolf ”Nalle” Jansson driver Bil och marinservice och jobbar med olika system för att stöldsäkra båtmotorer. En vanlig typ är att etsa in ett unikt nummer på flera ställen på motorn. Dessutom görs en spraymarkering under kåpan och inne i motorn. Den innehåller 2 500 mikromärken och det räcker med ett enda märke för att identifiera vem som äger motorn.
– Det går aldrig att skura bort. Försök få bort 2 500 märken, säger ”Nalle”.
Systemet användes från början på skotrar och motorcyklar. Ett annat sätt att skydda sin motor är att installera en GPS-puck som placeras gömd på motorn. Om någonavlägsnar motorn får ägaren ett larm till sin telefon och kan via skärmen följa hur den rör sig. Det går även att ha den länkad till ett vaktbolag som då åker ut för att leta efter den.
”Nalle” har drivit Bil och marinservice i fem år och många av dem som kommer till honom behöver en ny motor efter att ha fått sin stulen.
– I år har det varit mycket nere i Boren. Men det har varit uppåt med, i Västanvik har det varit mycket trassel på många oskyddade ställen. Där härjar de fritt känns det som ibland.
Förutom de mer avancerade stöldmärkningarna menar han att det viktigaste är att ha ett ordentligt lås och en godkänd kätting. Allt som gör att det blir lite krångligare för tjuven.
– Blir det lite bökigt så tar de en annan.
Men även fastlåsta motorer stjäls och det händer ofta att tjuvarna sågar bort motorn från akterspegeln med hjälp av motorsåg eller skärbrännare, enligt Rolf Jansson.
– Många blir ledsna och tröttnar. Det är klart att om du köper en ny grej och får ha den i två veckor och den sedan är förstörd, då kanske man gör något annat efter några gånger. Det finns de som har blivit av med motorer tre, fyra gånger.