Harrit: "Vi är förberedda på att vi ska fortsätta"

Mark- och miljödomstolen säger nej till tre av Lalandias planerade stugbyar. Nu ger vd Jan Harrit sin syn på rättens beslut.

Jan Harrit berättar hur Lalandia ser som domarna.

Jan Harrit berättar hur Lalandia ser som domarna.

Foto: Anders Törnström

Motala2021-11-19 11:17

Mark- och miljödomstolen säger både ja och nej till Lalandiaprojektet. Planen för huvudanläggningen intill Jätten godkänns. Men stugbyarna säger man nej till. Att upphäva strandskyddet anses inte tillräckligt motiverat, alternativen inte redovisade och fladdermössen inte nog utredda. Samtidigt är stugbyn och anläggningen ett gemensamt paket.

Det är en samlad Jan Harrit som ringer upp för att ge Lalandias syn på de totalt 138 sidorna domslut.

– Man är alltid spänd på att ta emot en dom när man lagt ner mycket tid på ett projekt. Därför hoppas man ju också att det ska bli ett positivt utfall. Nu är det några delar som tyvärr inte är på plats ännu, säger han.

Han lyfter att det är mycket att sätta sig in i hur mark- och miljödomstolen resonerat. Det som väntar Lalandia närmast är att noga gå igenom allt material från domstolen.

– Sedan ska vi ha en diskussion med våra rådgivare. Och vi ska också ha samtal med Motala kommun om hur vi kommer vidare härifrån, säger han.

Kommunen talar om att överklaga. Vad tror ni om det?

– Det är för tidigt att säga. Nu behöver vi tid till att läsa domarna och gå igenom dem. Men det är ju en möjlighet att överklaga det, säger Jan Harrit.

Sedan blir han tydlig med var det danska företaget står nu. Oavsett beskedet från Växjö så är man fortfarande inställda på en etablering.

– Vi tycker att det är ett mycket fint projekt för Motala. Därför tror vi fortfarande starkt på det. Vi ska bara ha lite tid att överväga hur vi tar det vidare, säger han.

Finns det något som gör att ni i ett sådant här läge drar er ur projektet?

– Nej, det tror jag inte. Vi är förberedda på att vi ska fortsätta, säger han.

En central del i domstolens kritik rör strandskyddet. För att upphäva det krävs att man visat att det inte är möjligt att göra etableringen någon annanstans. Där menar domstolen att kommunen tydligt borde angett redan i detaljplanen de alternativ som övervägts. Det har redovisats först i ett tilläggsyttrande.

– Redan från början tittade vi på alternativa platser, men det som kom fram var den enda möjligheten för att realisera projektet, säger Jan Harrit och fortsätter:

– Det är där som domstolen nu säger att man inte redovisat tillräckligt. Så där får man ju se nu om den kan förbättras.

Att domstolen pekar på saker som inte redovisats är inget som Jan Harrit vill kritisera kommunen för. Han menar att de gjort ett mycket bra arbete – och ett väldigt omfattande. Sedan räknar han upp alla undersökningar som kommunen låtit göra om buller, fladdermöss och miljön.

– Och alla dessa ekar och tallar, man har ju gjort en hel trädinventering, säger han och tillägger:

– Det kan vara svårt att förutse vad en domstol ska lägga fokus på.

Även om det känns tungt att planerna om stugbyarna nu upphävs ser Jan Harrit ändå ljuspunkter. En plan, den om stugor vid Lindgården, är redan godkänd och domstolen har inte mycket att orda om marken vid huvudanläggningen.

– Det är positivt att den delen är klar.

Det har gått lång tid. I december 2016 presenterades idén om en etablering. Två år senare togs besluten om detaljplaner. Tre år senare kommer nu domarna.

Hur mycket tid och tålamod har ni?

– Det är lång tid, men som vi sagt tidigare så har vi mycket tålamod. För vi menar att det här är ett riktigt bra projekt. Det är tråkigt att det tar så lång tid, men vi har stort tålamod och är positiva för att fortsätta med projektet, säger Jan Harrit.

Jan Harrit, Lalandia
Jan Harrit, Lalandia
Lalandiaprocessen

I december 2016 skrev kommunen och Lalandia en avsiktsförklaring om etableringen av en större badanläggning vid Jätten samt tillhörande stugbyar på fyra markområden i Varamon.

Medan Lalandia inledde planeringen av hur byggnaderna skulle se ut började kommunen göra nya detaljplaner för områdena.

I december 2018 tog fullmäktige beslut om detaljplanerna. Dessa överklagades. 18 november 2021 kom beslutet från Mark- och miljödomstolen. Stugbyarna godkänns inte, men däremot huvudanläggningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!