Beslutet: Då öppnar bibliotek och hallar i Motala igen

I slutet av oktober stängdes bibliotek, simhallen och idrottshallar på grund av corona. Nu har beslut tagits om hur verksamheterna kan öppna igen.

Annelie Almérus (M) berättar att flera verksamheter nu kommer att kunna öppna.

Annelie Almérus (M) berättar att flera verksamheter nu kommer att kunna öppna.

Foto: Mostphotos, Maria Biamont, MVT Arkiv, Victor Berlin

Motala2021-05-28 14:00

Regeringens beslut om lättnader för bland annat restauranger och idrottsarenor innebär förändringar också i Motala kommun. Där har flera verksamheter varit stängda sedan i oktober.

– Äntligen kan vi börja öppna igen, säger kommunalråd Annelie Almérus (M).

Samtidigt påtalar både hon och biträdande kommundirektör Jimmy Szigeti att det måste ske under ordnade former. Det innebär exempelvis en begränsning i antalet besökare i verksamheterna.

– Där måste vi fortsätta att följa pandemilagen och Folkhälsomyndighetens restriktioner, säger Jimmy Szigeti.

Kommunens beslut innebär att bibliotek, museet och idrottshallar nu ska bli tillgängliga för allmänhet och föreningar, men från lite olika datum. Först ut är simhallen som öppnas för föreningsverksamhet i alla åldersgrupper redan på måndag. Allmänheten däremot får vänta till 9 augusti.

– Föreningslivet har skött det bra och nu öppnar vi för alla grupper där. För allmänheten hade det ändå varit sommarstängt, säger Jimmy Szigeti.

Även övriga idrottshallar kommer att öppnas för bokning. Det gäller från den 14 juni och både för föreningar och allmänhet.

– Men det är viktigt att det sker under ordnade former och att arrangörerna följer de regler som finns, säger Annelie Almérus.

Samma datum, 14 juni, blir också den dag då huvudbiblioteket får möjlighet att ta emot besökare igen. I Borensberg är det dock fortsatt stängt och i Tjällmo gäller fortsatt servicetiderna.

– De vill man börja med huvudbiblioteket och se att allt fungerar. Därefter kommer Borensberg. Tjällmo är stängt just nu ändå på grund av renovering, säger Jimmy Szigeti.

Också museerna ska vara öppna i sommar enligt beslutet. Det innebär att industrimuseet slår upp dörrarna den 21 juni följt av Charlottenborgs slott och Rundradiomuseet den 30 juni.

– Det följer deras ordinarie öppettider, säger Jimmy Szigeti.

Utöver dessa beslut har man också sagt att Boulehallen öppnar den 1 oktober och dagstugor samt hälsocentret i början på september.

– Där hade det ändå varit semesterstängt så det här följer ordinarie tider, säger Jimmy Szigeti.

Vid fredagens möte beslutades också att fortsatt hemarbete gäller till 31 augusti för de kommunanställda som kan. Besluten kan dock komma att ändras beroende på hur smittan utvecklas i kommunen.        

Karta: Motala Simhall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!