Fastighetsbolag gör sig redo om världsläget vänder

Ännu finns ingen bygglovsansökan för lägenheter i Gallerian. Men Magnus Åkesson, vd på Point Properties, säger att de jobbar för att vara redo när världsläget vänder.

Bygget av bostäder på Gallerianhuset dröjer enligt Magnus Åkesson, vd Point Properties.

Bygget av bostäder på Gallerianhuset dröjer enligt Magnus Åkesson, vd Point Properties.

Foto: Kanozi Arkitekter / Sofia Axelsson

Motala2022-11-15 18:00

Detaljplanen är klar sedan i somras. Mark- och miljödomstolen avslog överklagan och tanken var att starta byggnation av 144 hyreslägenheter på Gallerian. Men än har ingen bygglovsansökan kommit till kommunen.

– Det är inte det mest gynnsamma läget att gå igång med nyproduktion med tanke på byggpriser och ränteläge, säger Åkesson.

Intresset för lägenheterna är stort, över 900 intresseanmälningar enligt bolaget, men något startdatum finns inte.

– Vi för dialog med flera olika entreprenörer som räknar på projektet. Det gör vi för att kunna gå igång så snart det vänder. Vår tro och förhoppning är att så som det ser ut nu kommer det inte att se ut för evigt och förhoppningsvis kommer en vändning i mitten på 2023.

Bygglovsansökan vill de göra tillsammans med vald entreprenör när tiden är inne och Åkesson ser inte att själva bygglovet kommer att bli någon lång process.

– Rent ekonomiskt har vi en fördel i att vi har verksamhet som snurrar i fastigheten. Det finns egentligen ingen tid eller datum som styr i detalj. Men vi är också ett bolag som lever på de här projekten.

Det talas om att det kanske inte kommer att starta några större bostadsprojekt under hela 2023. Hur ser ni på det?

– Vi tänker lite så att om nu alla säger stopp så går också efterfrågan ner vilket gör att materialpriserna kommer att gå ner. Det kanske stabiliserar sig på en ny nivå, vilket gör att man kan gå igång.

Världsläget gör att Gallerian får behålla sitt utseende ett tag till.
Världsläget gör att Gallerian får behålla sitt utseende ett tag till.
Karta: Gallerian
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!