Bråk om gårdsförsäljning i Motala – oense om prislista

Från 1 juni finns nya regler om gårdsförsäljning av alkohol. Men vad ska det kosta i Motala att ansöka om tillstånd för att få sälja? 10 000 kronor tyckte tjänstemännen – men politikerna höll inte med.

Gårdsförsäljning av alkohol är numera tillåtet. Men det kräver tillstånd och i Motala är oenigheten stor om reglerna för att få rätt att sälja.

Gårdsförsäljning av alkohol är numera tillåtet. Men det kräver tillstånd och i Motala är oenigheten stor om reglerna för att få rätt att sälja.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Motala2025-06-03 18:00

Frågan om gårdsförsäljning har delat Sveriges politiker. Vissa har kritiserat de nya reglerna hårt och anser att de är för begränsande när man bland annat kräver att försäljningen bara sker vid ett arrangemang och att kunden då också får veta att alkohol innebär hälsorisker. Andra har protesterat högljutt om att försäljningen riskerar att hota Systembolagets monopol.

Också är i Motala är politikerna oense – både mellan partierna och med tjänstemännen.

Tjänstemännen föreslog att det tillstånd som kommer att krävas för försäljningen skulle kosta 10 000 kronor för ett nytt serveringstillstånd och 4000 kronor för den som redan har tillstånd men vill utöka med just gårdsförsäljning.

– Där vill socialnämnden ha en lägre taxa och det tycker vi i majoriteten är bra, säger kommunalråd Mark Henriksson (M).

Varför?

– Utifrån storleken på försäljningen så tror vi att 8000 kronor är en rimlig kostnad. Och eftersom det här är första gången som det här öppnas upp så vill vi sänka trösklarna för etableringar, säger han.

Mark Henriksson (M) och Markus Lejonqvist (SD) vill att kommunen sänker taxan mot vad som var förslaget.
Mark Henriksson (M) och Markus Lejonqvist (SD) vill att kommunen sänker taxan mot vad som var förslaget.

Från S var tongångarna helt annorlunda. Där lämnade man istället in en skriftlig protest.

– Vi värnar det svenska alkoholmonopolet. Vi anser fortsatt att försäljning av alkohol bör ska via systembolaget utifrån folkhälsoperspektiv och oro att EU ska uppfatta det som att vi släppt alkoholmonopolet och att marknaden då skulle kunna öppnas upp för alla europeiska företag, säger oppositionsråd Elias Georges (S).

Så ni vill inte ha någon taxa alls?

– Nu finns den här lagen men vi vill ändå påpeka vår ståndpunkt, säger han.

Mark Henriksson ger inte mycket för oppositionspartiets farhågor.

– Jag tror inte att det kommer att resultera i ett utbrett fylleri i samhället eller att det skulle påverka EU-rätten Jag tycker snarare att de krav som nu är i lagen är lite för tuffa. Men det är ju nationella regler, säger han.

Majoritetspolitikerna är också nöjda med att Motala är snabba och redo att redan nu ta emot ansökningar inför att taxan klubbas den 9 juli. Vidare lyfter de att Motalaförslaget inte heller innebär några tidsmässiga begränsningar.

– Vissa kommunen begränsar gårdsförsäljningen till systembolagets öppettider, men inte vi. Vi använder hela tidsspannet från klockan 10.00 till 20.00, säger Marcus Lejonqvist (SD).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!