Här vill kommunen bygga en utomhusscen

Om ett förslag blir verklighet byggs en scen vid Charlottenborgs slott i Motala.

Charlottenborgs slott kan framöver få en scen intill sig.

Charlottenborgs slott kan framöver få en scen intill sig.

Foto: MVT arkiv

Motala2021-08-29 08:00

Kommunen har ansökt om bygglov för en utomhusscen vid Charlottenborgs slott. Under sommaren kom så besked från bygglovsenheten om att lovet är beviljat. Enligt kultur- och fritidschefen Hannah Gruffman är tanken att den ska ha tak, 100-120 publikplatser och rymma föreställning och publik vid barnföreställningar i dåligt väder. 

Många skolföreställningar har ställts in det senaste året och den är uppger hon ett smittsäkert sätt att göra barnföreställningar. Det blir dock även arrangemang för vuxna.  

Man har dessutom fått önskemål från bland annat föreningslivet om en utescen vid bland annat slottet. Både kommunen och föreningar kan använda scenen som är tänkt att placeras i syrenbersån bredvid slottet och utformas så att den passar in i omgivningen. 

Finansieringen är enligt henne inte helt klar.

– Men vi har fått besked om att vi från Barbro Osher Pro Suecia Foundation får 25 000 dollar. 

Hannah Gruffman hoppas att scenen står klar i höst men hon tror att det är mer realistiskt att tro att det blir till våren. Det finns nämligen inga politiska beslut i frågan än, men Hannah Gruffman förklarar att tjänstemännen försökt kratta vägen fram till ett sådant. Hon påtalar dock att det återstår en del frågor att reda ut, som hur ljudet från scenen skulle kunna påverka boende i området.

Mark Henriksson (M), ordförande för bildningsnämnden, uppger att Alliansen har lagt in pengar för scenen i sin budget för 2022. Han betonar att inga beslut är tagna än.

Enligt honom kommer idén från kultur- och fritidsutskottet som har diskuterat det ihop med sin förvaltning. 

Vad gäller scenen säger han att han tyvärr inte kan lova någonting. Fullmäktige har nu tagit Alliansens budget, men det behövs fler beslut.

– Det här ska nu upp för beslut i bildningsnämnden och sen ska det vidare till kommunstyrelsen som fattar ett projektbeslut och tillser att det finns pengar.

Från oppositionens sida uppger Elias Georges (S) att de och MP snarare förordat en scen i Stadsparken. Charlottenborg är ett nytt alternativ enligt dem.

– Jag vill gärna se lite mer underlag om varför det är en bra plats där. Vi har inte sett något sådant så fram till dess kan jag varken säga bu eller bä, säger han och fortsätter:

– Vi säger inte att Charlottenborg är ett dåligt förslag, men vi har sett en scen i Stadsparken som en utveckling av stadskärnan och att olika delar av kommunen kan komma samman där. Dessutom är det större plats där.

Karta: Charlottenborgs slott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!