Corona: Så ser mäklare i Motala på fritidshusmarknaden

Det råder delade uppfattningar om hur coronaviruset påverkar försäljningen av fritidshus i Motala., men bland mäklarna märker man en viss avvaktan från både säljare och köpare.

- Väldigt mycket kan du göra med en bostad men du kan aldrig ändra på läget, så dyker det upp ett fritidshus med ett attraktivt läge, då finns det alltid köpare, säger Marcus Spetz.

- Väldigt mycket kan du göra med en bostad men du kan aldrig ändra på läget, så dyker det upp ett fritidshus med ett attraktivt läge, då finns det alltid köpare, säger Marcus Spetz.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Motala2020-05-02 08:00

Marcus Spetz, mäklare på Fastighetsbyrån i Motala, upplever att det säljs färre fritidshus nu i coronatider.

– Jag tror att många som äger fritidshus idag och funderar på att sälja tillhör en riskgrupp. Ofta sitter de inte i ekonomisk trångmål utan de säljer på grund av sämre ork och ålder, och då väljer de att skjuta det på det till framtiden helt enkelt.

Stephane Rydfors, ägare av Era Fastighetsbyrå i Motala, tror att coronaviruset kommer kunna göra gott för fritidshusmarknaden. Han tror inte att folk kommer resa utomlands lika mycket som tidigare år och att det kommer vara något som gynnar försäljningen av fritidshus.

– Det är svårt att svara på vad som kommer hända med värdet på fritidshusen, men just nu finns det inget som tyder på att de skulle gå ner. Jag tror att vi kommer uppleva ett uppsving på fritidshusmarknaden de kommande åren.

Niklas Wärn, delägare av Länsförsäkringar Fastigheter, upplever inte heller att försäljningen av fritidshus har påverkats negativt av corona.

– Vi märker inte av det överhuvudtaget. Vi har sålt mer i år än förra året, och förra året var riktigt bra, säger han.

Men Spetz har inte samma upplevelse. Han berättar att Fastighetsbyrån bara har sålt "en handfull" fritidshus i år, jämfört med de över tio fritidshus som vanligtvis brukar ha sålts vid denna tidpunkt tidigare år. Han är dock inte bekymrad.

– Det är inte för att vi saknar köpare, för det gör vi inte. Däremot är säljarna lite avvaktande eftersom de inte riktigt vet vart marknaden kommer att ta vägen. Men köpare finns det absolut, uppger han.

Marcus Spetz tror inte att permanentbostäder kommer att påverkas speciellt mycket av coronaviruset, men att det finns en risk att fritidshusen kommer göra det.

– Fritidshus är ju egentligen en form av "lyxkonsumtion". Det är nödvändigt att ha tak över huvudet, kläder på kroppen och mat att sätta fram på bordet, men ett fritidshus är ju inte helt nödvändigt alla gånger.

Siffror framtagna av Svensk Mäklarstatistik jämför försäljningspris på alla fritidshusförsäljningar gjorda från mars 2014 till februari 2015 med samma period 2019-2020. Prisutvecklingen i Motala är minus 10 procent. Enligt siffrorna så är Motala är den enda kommunen i Östergötlands län som haft en negativ prisutveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!