Oskarshamns bakslag oroar inte Motala ledning

Att Oskarshamn inte fick något badland oroar inte Motala kommun. De står fast vid att projektet här har goda förutsättningar att bli verklighet.

Kommunalråd Annelie Almérus (M) och oppositionsråd Elias Georges (S) önskan inför julen är ett besked om Lalandiaplanerna.

Kommunalråd Annelie Almérus (M) och oppositionsråd Elias Georges (S) önskan inför julen är ett besked om Lalandiaplanerna.

Foto: Victor Berlin

Motala2020-11-14 08:00

I Figeholm utanför Oskarshamn ville två företag bygga badland med restauranger, lekland och ett stort antal stugor. Det fanns önskemål om flytande villor och konstgjorda öar. Men ingenting blev verklighet. Efter sex års arbete underkände mark- och miljööverdomstolen en avgörande detaljplan och allt rann ut i sanden.

Likheterna är flera mellan Oskarshamn och planerna för Varamon, men Motalas högsta politiker och tjänsteman påpekar framför allt skillnaderna. De tar upp att man här inte vill bygga i vattnet, att här inte finns problem kring avloppsfrågan och att man har en gemensam avsiktsförklaring.

– Och inte minst finns här politisk enighet, säger oppositionsråd Elias Georges (S).

I Oskarshamn var invånarna splittrade. I Motala menar den högsta kommunledningen att det råder god uppslutning kring projektet. 

Hur vet ni det?

– Vi har haft flera stora sittningar där allmänheten bjudits in. Där framkom relevanta frågor, vilket har mötts upp och besvarats. Men där kände vi i S att vi har Motalaborna med oss, säger Elias Georges (S) och får medhåll av kommunalrådet Annelie Almérus.

Oskarshamn var fundersamma om de skulle gå in i projekt eller inte. Ni verkar inte ha samma inställning. Är det så?

– Vi sökte möjligheter att skapa mervärden på den här platsen. Därmed insåg vi att vi var tvungna att riska någonting. De idéer som funnits tidigare var för små eller gav för lite i förhållande till insatsen. Så vi förstod att det skulle krävas något stort. Min känsla är att det fanns en samstämmighet i det, säger kommundirektör Peter Ingesson.

I båda kommunerna ville man frångå strandskyddet. Det var också en anledning till att Oskarshamns projekt inte blev av.

– Vi har länsstyrelsen med oss och det är redan befintlig bebyggelse på mycket av den här marken. I andra lägen finns det annan bebyggelse som ligger närmare vattnet än vad vi tillåtit i våra planer, säger Annelie Almérus.

Man påpekar också att bedömningen som gjorts är att det oexploaterade området vid Folkets Park är så litet i sammanhanget att de totala värdena överstiger ingreppet. Vidare argumenteras att allmänhetens tillgång till stranden ökar vid en etablering då staketet runt Parken försvinner. Motiveringen som användes i Oskarshamn, att samhällsvinsterna väger tyngre än strandskyddet, är inget man själva nämner nu – trots att det skälet anges även i Motalas detaljplaner. Peter Ingesson påtalar dock att man redan gjort begränsningar i planerna.

– Det har funnits önskemål nu och tidigare om anläggningar i vattnet även här. Men vi är medvetna om känsligheten i Vättern som Natura2000-område och vi har försökt att minimera alla sådana delar. Det har vi inte velat riska, säger han.

Prövningen i Oskarshamn blev utdragen. I Motala påtalar man att deras planer gjorts parallellt vilket bör påskynda processen.

– Det är en viktig skillnad att vi hanterat det som en idé. Vi har kunnat vara tydligare om vad hela projektet innebär. Här är det inget som kommer till. Det blir ingen etapp 2 eller 3, säger Peter Ingesson.

När ni ser hur det gick där, känner ni oro att det kan gå likadant i Motala?

– Vi känner oss ganska trygga med att det här kommer att gå i hamn. Vi har löpande avstämningar med Lalandia. De är fortsatt optimistiska, säger Annelie Almérus.

Men Oskarshamnsfallet visar ju att det kan stoppas i domstolarna. Påverkar det er?

– Den risken finns alltid. Vi har inte svar på framtiden. Utifrån det arbete som vi gjort och utifrån de signaler som vi får av Lalandia så är jag hoppfull, säger Elias Georges.

I Oskarshamn var ett domskäl att det inte fanns någon alternativ plats. Det har inte ni heller. Kan det bli ett problem?

– Att bygga den här anläggningen på en åker någon helt annanstans har prövats och förkastats. Vi är i Varamon utifrån de attraktiva värden som finns där. Därför finns ingen plan B, varken för Lalandia eller oss, säger Peter Ingesson.

I Oskarshamn fick företaget betala utredningar, även när det gällde kommunens mark. I Motala tänker man sig få igen de kostnaderna vid en försäljning.

Hade det inte funnits en poäng att låta Lalandia vara med och betala?

– Det är olika synsätt. Lalandia är med och betalar, men vi har inte fått in pengarna i kassan än, säger Elias Georges.

Men om planerna inte går igenom köper de ju inte marken.

– Men då har vi förberett området. Detaljplanearbetet är aldrig ett ogjort arbete, säger Annelie Almérus.

Peter Ingesson
Peter Ingesson
Planerna i Oskarshamn

2009 väcktes tankar i Oskarshamn om att bygga en vattenanläggning med restauranger och stugor i den lilla orten Figeholm. Planer fanns också på flytande villor och konstgjorda öar.

En detaljplan fick slutligt godkännande hos regeringen. Den möjliggjorde vattenlandet. Planen för stugorna och vattenvillorna stoppades dock i Mark- och miljööverdomstolen.

Efter domslutet lades projektet ner och i dag pratar ingen länge om satsningen som skulle ge 400 jobb och locka 400 000 turister.

Karta: Varamon
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!