"Det är samma man skickar igen, utan förändring"

Taxorna för pendlarparkeringarna skulle ses över igen. Men politikerna är långt ifrån överens om nygammalt förslag.

Martin Grändås (S) och Caroline Unéus (M) var överens om p-taxorna men när beslutet om taxorna för pendlarparkeringarna gick tillbaka för vidare utredning går meningarna isär.

Martin Grändås (S) och Caroline Unéus (M) var överens om p-taxorna men när beslutet om taxorna för pendlarparkeringarna gick tillbaka för vidare utredning går meningarna isär.

Foto: Lillian Andersson / Peter Calén

Motala2023-02-27 16:30

När kommunfullmäktige skulle besluta om nya parkeringsavgifter krävde Centern återremiss på delar av förslaget. Hela fullmäktige ställde sig bakom återremissen där kravet var en fördjupad utredning kring pendlarparkeringarna norr om järnvägsstationen.

Uppdraget från C var att se över möjligheten att ”knyta p-platserna till biljett/månadskort” på tåget, till exempel att pendlare får parkera gratis medan övriga betalar avgift. C ansåg inte att avgift på sex kronor i timmen, eller 900 i månaden, var "bra signaler" till pendlare och ville därför att man skulle se över alternativ att "komma runt problemet".

En dryg vecka efter fullmäktige hade nämnden ett förslag till beslut på bordet. Förvaltningen menar att det är svårt att knyta p-avgiften till månadskort på länstrafiken. Och att det inte finns några andra sätt att komma runt problemet utan förordar det ursprungliga förslaget.

S står bakom ursprungsförslaget kring p-taxorna men kräver ändå avslag på de tre punkter som finns, och är samma som tidigare, i det nya förslaget. De anser inte att kraven i återremissen är uppfyllda.

– Vi tycker att vi vill ha fler förslag. Ser man på det så är det samma som man skickar igen, utan förändring. Då tycker inte vi att man har gjort själva återremissen i sig. Det finns en rejäl utredning i botten men i centerns återremiss ville de ha fler förslag, säger Martin Grändås (S), 2:e vice ordförande.

Grändås kommenterar att då C inte ingår i nämnden anser S att de bör backa upp för att återremissen ska behandlas rätt.

Caroline Unéus (M), ordförande i nämnden, anser att återremissen är behandlad på rätt sätt.

– Enligt vår bedömning är den det. Det viktigaste är att vi ska utvärdera framåt och sedan har vi ju verktyget, i vår nämnd, att kunna ändra avgifterna.

Hon pekar också på att allmänna parkeringar ska vara till för alla. Vilket innebär att för dem som väljer månadsbiljett för parkeringen, om förslaget går igenom, inte garanteras en parkeringsplats.

– Så ser det ut idag. Men det är det vi ska se över om vi kan hitta en annan lösning. Men vi vill starta med detta och kan sedan ändra när vi ser hur det blir.

Men trots att ni nu har chansen att se över det, genom återremissen, vill ni ändå ta beslut?

– Ja, vi vill starta upp nu. Och det var detta som vi var överens om i nämnden, före återremissen.

Frågan går nu tillbaka till fullmäktige för beslut.

Martin Grändås (S) och Caroline Unéus (M) är överens om ursprungsförslaget kring p-taxorna. Men Grändås anser att Centerns återremiss inte behandlats rätt.
Martin Grändås (S) och Caroline Unéus (M) är överens om ursprungsförslaget kring p-taxorna. Men Grändås anser att Centerns återremiss inte behandlats rätt.
Karta: Motala Järnvägsstation
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!