Mikael Landestorp driver Lilla Hembageriet och tog hösten 2016 över tillverkningen av den anrika Kisapepparkakan. Den kakan har sedan 1951 vandrat runt i länet en del och senast var det hos Karamello i Linköping innan Mikaels Lilla Hem landade den i Motala.
– Det var en av ägarna som ringde upp mig för han visste vi hade ett bra distributionsnät.
Mikael Landestorp framhåller att Kisapepparkakorna är såväl ekologiska som Krav- och fairtrademärkta. Även om de flesta kunderna finns i Östergötland så har nu Lilla Hem kunder i hela landet.
– Vi levererar till Stockholm, Malmö, Göteborg, berättar Mikael.
Vad är speciellt med Kisapepparkakan förutom att den är ekologisk?
– Den bakas ifrån ett originalrecept och när det gäller pepparkakor så är ju grejen själva kryddningen. Kisapepparkakan är ganska mild i smaken. Så är den klassisk och har funnits länge, bakas på gammaldags vis, på plats här. Det är helt enkelt ett hantverk om än i stora upplagor.
Under högsäsong arbetar den kombinerade bagaren och gymägaren Viktor Andersson i bageriet. Han driver annars Motala fitnesscenter.
– Man blir väldigt snäll av pepparkakor, men det har jag å andra sidan alltid varit, intygar extrainkallade Viktor.
Nuförtiden är pepparkarkakor en året-runt-grej men Mikael framhåller att det är under perioden oktober till december som man säljer 90 procent.
– Vi vill ju också att pepparkakorna ska vara så färska som möjligt så under resten av året bakar vi mer sporadiskt. Själva boomen är ju mellan första advent och Lucia. När tiden för pepparkakorna tar slut så tar semlorna vid.