Satsningen som skulle göra äldreomsorgens insatser bättre både ekonomiskt för kommunen och för de äldre fick enligt socialdirektören ingen effekt. Men bland personal finns det andra åsikter. En av dem är Ann Stamfält som jobbar inom hemtjänsten i Gamla Stan. Hon är mer än nöjd.
– Det har helt klart blivit bättre. Vi jobbar i mindre grupper nu och mer med kontaktmannaskap vilket förbättrat kontinuiteten för de äldre. Det här är sådant som vi påtalat i flera år, men ingen lyssnar och förstår förrän det kommer in en konsult och säger det. På så vis har hennes arbete verkligen gjort nytta, säger Ann Stamfält.
Hennes bild är därför att projektet verkligen haft effekt. Att det kanske inte fungerar fullt ut i dag beror på vikariebrist menar hon.
– Då är det svårt att hålla kontinuiteten och det är synd. Men jag tror att det här skulle få effekter på ekonomin också om vi bara får fortsätta och jobba på, säger hon.
Också på äldreboendet Strömsborg menar man att Eva Liljevalls projekt gjort skillnad. Som en följd av projektet har de i dag en annan planering i arbetet där det tydligt framgår vad varje medarbetare ska göra på sitt arbetspass och vem som sköter gemensamma sysslor. Det detaljerade schemat underlättar för vikarier och upplägget där varje anställd ansvarar för vissa äldre är mycket uppskattat.
– Jag upplever att kvaliteten blir högre. I dag springer jag inte hos alla nio på vår avdelning utan har hand i huvudsak tre äldre. Det blir mindre stress för mig och det blir bättre för de äldre som vet att det är jag som är hos dem, säger undersköterskan Marianne Welin.
På så vis menar hon att både kontinuiteten och arbetsmiljön förbättrats jämfört med tidigare. Man är också tydligare med att göra en plan för vilka insatser de äldre ska få och hur de ska utföras. Också det är ett dokument som uppskattas av vikarier och ny personal.
Samtidigt jobbar ändå inte personalen på Strömsborg så som Eva Liljevall ville i sitt projekt. Hennes tanke var att skapa ett schema som tydligare anpassade sig efter arbetsbelastningen på enheten. Därför skulle man räkna ut tidsåtgången för varje arbetsinsats, beräkna varje insats som de äldre beviljats och utifrån det avgöra bemanningen. På Strömsborg hann man med de matematiska övningarna, men inte mer.
– Sådana beräkningar är väldigt vanskliga. Det gäller ju verkligen att hela tiden ha koll att siffrorna stämmer med verkligheten, säger enhetschef Anders Forsberg och fortsätter:
– Vi var på gång att gå vidare också med ett nytt schema, men då blev det stopp för projektet. Ska man jobba på det sättet måste man ju veta att man faktiskt räknat rätt annars kan det ju bli för lite eller för mycket personal.
Att kommunen inte hade någont avtal med konsulten och att arbetat kostat 3,5 miljoner kronor är ingenting som varken Ann Stamfält eller Marianne Welin känner till. Men de reagerar.
– Det svider när man hör den siffran när vi samtidigt går på knäna. Hade vi fått de pengarna hade vi kunnat vara mer personal, säger Ann Stamfält och fortsätter:
– Men på sikt kan man nog hämta hem det om vi bara får fortsätta att jobba som vi kom fram till i det här arbetet.
Också Marianne Welin pekar på att de ändå haft positiva effekter av projektet.
– Det är väldigt mycket pengar så man undrar ju verkligen hur de i ledningen räknat på det här, säger hon.