Efter brevet: SD kan byta sida i Strömsborgsfrågan

Sverigedemokraterna kan ändra sig angående Strömsborg. Efter ett brev från personalen så ska partiet nu rösta om hur man står i upphandlingsfrågan.

Annica Tillberg och Susanne Litche arbetar på Strömsborgs äldreboende och skrev under veckan ett brev till Sverigedemokraterna.

Annica Tillberg och Susanne Litche arbetar på Strömsborgs äldreboende och skrev under veckan ett brev till Sverigedemokraterna.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2020-05-08 21:00

I brevet som Susanne Litche och Annica Tillberg, båda anställda på Strömsborg, skickat till partiet kritiserar man Sverigedemokraternas ställningstagande i upphandlingsfrågan. Personalen pekar på att partiet ska ha frångått sitt valmanifest från 2018 där man bland annat understryker vikten av att själv kunna välja boende.

– Det är Sverigedemokraterna som är vågmästare och det var deras röstande för en försäljning som gjorde att det blev så, säger Susanne och fortsätter:

– Våra boende kommer bli tvingade till att bo privat.

Susanne och Annica oroar sig för att valfriheten ska inskränkas då en genomförd upphandling av Strömsborg innebär att över hälften av äldreboendeplatserna i Motala kommun skulle bli i privat regi. Men även att standarden ska bli sämre på boendet.

– Valfriheten ska finnas, man ska kunna välja. Våra 93 boende som idag har någonstans att bo, de kommer ju aldrig komma på tal om att kunna byta tillbaka till ett kommunalt boende. Det kommer hela tiden komma någon annan som behöver ett boende och knuffar undan dem, säger Annica.

Sverigedemokraterna röstade för en upphandling av äldreboendet Strömsborg under januarimötet. Nu ångrar sig socialnämndens ledamot Lotta Eriksson (SD).

– När det här beslutet togs så fick man ju inte veta så mycket. Vi fick till oss då att kommunen bara skulle kolla över om det fanns ett intresse av att sälja det. Inte att det var ett beslut att sälja det, säger Lotta Eriksson.

Ifrågasatte ni det då?

– Nej inte just då, men det har man tänkt på efteråt att vi skulle ha gjort. Nu får vi försöka göra det bästa utav det, försöka göra så att det inte blir av över huvud taget utan se vad vi kan göra.

Har du ändrat dig?

– Ja, det är ändå Motala kommuns största äldreboende. Det är många av våra invånare som arbetar där, och det är många som har sin anhöriga där. Att sätta det som privat, det vet jag inte riktigt vad jag känner för. Man vet ju hur det gick för Solbacken, säger Lotta Eriksson. 

Sverigedemokraternas gruppledare Jan Andersson delar bilden av beslutet med sin partikollega, dock vill han inte säga hur de ställer sig i frågan.

– Vi ska träffas i helgen och diskutera frågan. Vi måste ta hänsyn till att väldigt många människor är emot det här. Men jag kan inte säga här hur vi gör eftersom vi är flera stycken som ska bestämma, säger Jan.

Om ni skulle komma att ändra er, hur ska ni då gå tillväga för att ändra beslutet?

– Det är det vi försöker få reda på genom att prata med de som är mer insatta om vi kan göra någonting. Sen kan ju jag inte alla turerna, jag har bara suttit här i tre månader, säger Jan.

Det var inte länge sedan ni röstade fel i frågan kring bandyhallen, hur många gånger får det egentligen bli fel?

– Jag tycket fler politiker ska kunna ändra sig, ofta så går det väldigt fort när vi tar besluten. Många är nya och agerar med hjärtat och det ska man tydligen inte göra när det gäller politik.

Finns det inget ansvar som folkvald politiker att ha koll på vad besluten handlar om?

– Jo, jag håller med om att det finns ett ansvar och det är det vi tänker mycket på. Vi är nya i det här och kan göra misstag, men vi försöker alltid rätta till det. Vi skyller inte på någon annan, säger Jan.

Jan Andersson menar också att det insatta mötet bara handlar om att lyssna på det missnöje som kommit upp.

– Det finns inget egenintresse i det här, säger han.

Jan Andersson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Motala, meddelar att man ska rösta om hur partiets ställningstagande ska vara.
Jan Andersson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Motala, meddelar att man ska rösta om hur partiets ställningstagande ska vara.
Upphandling Strömsborg

15 januari 2020 tar socialnämnden ett snabbt beslut om att upphandla Strömsborg. Beslutet tas utan analyser. Starka reaktioner väcktes snabbt bland personalen och oppositionen.

Antagandet av underlaget skjuts fram två gånger och ska tas upp i majmötet. Över 2000 namn skriver på en protestlista och lämnas till nämnden

Kommunal kräver skadastånd från kommunen och menar att man går runt MBL-lagen, parterna oense. I dagsläget för facket diskussion för eventuell central förhandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!