Musikaliska integrationssatsning kan bli gratis

Nu justeras delar av kulturskoletaxan. El Sistema, satsningen på integration genom musik, kan bli gratis. Det hoppas man ska minska avhoppen.

Nu kan kommunens satsning på El Sistema bli gratis.

Nu kan kommunens satsning på El Sistema bli gratis.

Foto: Mostphotos

Motala2021-06-05 20:00

El Sistema är kulturskolans integrationssatsning. Den har tidigare varit helt gratis, men i och med ändringen av kulturskoletaxan beslutades att verksamheten för årskurs 3-6 skulle få en avgift på 200 kronor per termin.

Tanken var att familjer som hade svårt att betala skulle kunna få ekonomisk hjälp, men det visade sig svårt att få till vilket gjorde att ingen ska ha fått stödet. När kulturskolan nu gjort en utvärdering visar det sig att man tappat elever. Egentligen ska taxefrågor hanteras i bildningsnämnden först i höst, men för att slippa risken att fler elever lämnar har man lyft frågan till politikernas bord redan nu.

Förslaget, som godkänts i bildningsnämnden, är att El Sistema under lågstadiet och mellanstadiet blir gratis. På högstadiet övergår eleverna till ordinarie kulturskola.

– Det här är ett bra beslut, säger ordförande Mark Henriksson (M) och förklarar att de kostnader som uppstår kan hanteras inom verksamhetens ekonomiska ram.

I slutänden är det dock fullmäktige som avgör frågan. Men även kommunstyrelsen har ställt sig bakom bildningsnämndens förslag.

– Det här känns som ett väldigt "sossigt" förslag så vi ställer oss helt bakom det. Det är en fantastisk verksamhet och det är kul att se barnens glädje när de får jobba med musik, säger oppositionens Elias Georges.

Någon justering av övriga kulturskoleavgifter har inte kommit upp. Där väntar en översyn i så fall i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!