Enkätsvar kan leda till nya yrkesutbildningar

Även om förhoppningen om fler svar från företagen fanns kan enkäten om kompetensbehov leda till fler yrkesutbildningar i Motala.

Magnus Lindberg på Tillväxt Motala och Ewa Sjögren, TUC yrkeshögskola, hoppas få igång fler yrkesutbildningar efter Motalaföretagens behov och med start hösten 2024.

Magnus Lindberg på Tillväxt Motala och Ewa Sjögren, TUC yrkeshögskola, hoppas få igång fler yrkesutbildningar efter Motalaföretagens behov och med start hösten 2024.

Foto: Lillian Andersson / Pressbild Mirjam Lindahl

Motala2023-01-09 05:00

Sammanlagt 600 enkäter gick ut och cirka 120 företag har svarat kring framtida kompetensbehov. Önskemålen var många och Tillväxt Motala skickade dem vidare till TUC yrkeshögskola och Östsvenska yrkeshögskolan.

– TUC har skickat ut kompletterande frågor för utbildningar inom vård och omsorg samt IT-kommunikation. De har tänkbara utbildningar som de vill söka till respektive bransch, säger Magnus Lindberg, vd.

TUC driver sedan flera år tillbaka Urmarkarskolan i Motala och enligt Ewa Sjögren, affärsutvecklare, finns det intresse för mer. I första hand handlar det om utbildningar på distans men även för dessa behövs en plats att utgå ifrån och då är Motala ett mycket bra alternativ menar hon.

Yrkeshögskolans verksamhet bygger helt på samverkan med näringslivet och för att TUC ska kunna söka medel för nya utbildningar krävs samarbete direkt med företagen. Både för att visa på behoven och för kommande praktikplatser. Ansökan, som kan göras utefter de svar som kommit in till Tillväxt Motala, ska vara klar i juni och först i januari nästa år vet man om medel beviljas och om man kan starta hösten 2024.

– På IT-sidan tittar vi brett än så länge, men till exempel implementering och samordning av IT-tjänster är efterfrågat, säger Ewa Sjögren. 

De tittar på utbildningar för vård och omsorg men har inget specifikt förslag ännu.

Enligt Lindberg är det viktigt att möta företagens behov snabbt och med rätt möjligheter och att lokala utbildningar är en del i det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!