En soppa av gemenskap och kontakter

150 ostmackor och 40 liter soppa – så ser de flesta torsdagarna ut för matlagen i Equmeniakyrkan. "Det är glädje att jobba här" säger Anna-Britt Johansson.

SAMARBETE. Agneta Lindgren, Gunilla Rangsjö och Gunilla Thurén ser till att mackorna blir bredda och  får varsinn ostskiva på sig.

SAMARBETE. Agneta Lindgren, Gunilla Rangsjö och Gunilla Thurén ser till att mackorna blir bredda och får varsinn ostskiva på sig.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2017-10-05 20:30

Tio torsdagar under både våren och hösten bjuder kyrkan in till soppluncher.

– Antalet gäster brukar variera från gång till gång, men vi brukar räkna med ungefär 85-90 gäster, säger Hans-Åke Johansson.

– Det brukar komma fler när vi serverar potatis och purjolökssoppa med varma mackor. Det är en riktig favorit, skrattar Anna-Britt.

Sopporna är alltid vegetariska och glutenfria.

– Grönsakerna kommer till nittio procent från familjens egen odling, så det mesta är ekologiskt och hemodlat. det händer ibland att vi får köpa in lite grejer, säger Anna-Britt.

De två matlagen som består av totalt 23 personer turas om att laga mat varannan vecka.

– Vi är också uppdelade så någon tar kassan, några i köket, samt att några har hand om mat- och kaffeservering, säger Anna-Britt och fortsätter:

– Man brukar oftast vara helt slut efteråt, men det är det värt.

Soppluncherna har pågått i kyrkan sedan 1985 då hushållsläraren Ingegerd Johansson pensionerades och ville fortsätta med matlagning.

– Hon gick nyligen bort och var inne på sitt 97:e levnadsår, men luncherna fortsätter, säger Hans-Åke.

– Vi är alla pensionärer som jobbar med maten. Det är både kyrkans medlemmar men också folk utifrån. Det är glädje att få jobba här, säger Anna-Britt.

Att få folk att komma till kyrkan genom soppluncherna ser de som något mycket positivt.

– Visst att pengarna går till kyrkans verksamhet, men det är bara sekundärt. Det bästa är att få kontakt, förståelse och gemenskap med alla som kommer hit, säger Hans-Åke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om