Färgstark utmanare till Falu rödfärg

- Vi tillverkar andra generationens rödfärg, säger Mikael Hildor. Från Motala har han tagit upp kampen mot landets dominerande rödfärgsföretag.

Foto:

MOTALA2007-07-17 00:00

Själv skulle han inte uttrycka sig på det sättet. Mikael Hildor säger i stället att hans företag, Kopparbergs Pigment, förutom att sälja rödfärgspigment, även gör en insats för miljön genom att ta hand om och oskadliggöra slaggsten.

För några månader sedan kom de första burkarna med den nya rödfärgen ut på marknaden. Denna helsvenska uppstickare till Falu rödfärg kommer att säljas av Colorama som har nästan en tredjedel av färgfackhandeln i Sverige. Det är en ny kedja som bildades när Färgtema och Spektrum slog sina burkar ihop.

Arbetet med att utveckla den nya färgen startade för över 15 år sedan. Det har skett vid sidan av Mikael Hildors vanliga jobb i Färgbolaget Mikael Hildor Försäljnings AB.

Som den entreprenör och försäljare han är pratar han mycket och gärna om att färgen åldras vackert, om dess täckningsförmåga, om glimmer som blänker, hållbarhet, hög kiselsyrahalt och låg blyhalt.

Slagg blir till pigment

Han berättar att många olika experter varit inblandade i utvecklingen av färgen som för ett otränat öga inte går att skilja från "vanlig" rödfärg.

Nyckeln är ett eget pigment, som tillverkas enligt en ny process. Kopparbergs Pigment har fått tillstånd att utnyttja cirka 800 ton slaggsten per år vid den gamla koppargruvan i närheten av samhället Kopparberg.

- Slagghögarna är ett miljöproblem eftersom de läcker tungmetaller till grundvattnet, säger han.

Slaggstenen siktas och sedan används det finaste materialet för pigmenttillverkningen. Processen är delvis skyddad av patent.

Kopparbergs pigment tillverkas vid en torr process till skillnad från Falu rödfärgs våta metod. Pigmentframställningen sker i Kopparberg, medan färgtillverkningen sker hos Göransson Färg i Sundborn.

Stark framtidstro

Efter ett långt utvecklingsarbete lutar sig Mikael Hildor inte belåtet tillbaka. I stället säger han att det är ett tungt ansvar att förvalta den kunskap som forskarna som utvecklat den nya färgen kommit fram till.

Han tror på framtiden, inte minst på grund av den miljönytta som han menar att färgtillverkningen ger.

- Jag vet att företaget finns kvar i 50 år.

Kanske är det därför som han har köpt en industrilokal på över 2 000 kvadratmeter i Kopparberg.

Alltsammans sköter han, åtminstone delvis, från kontoret hemma i villan vid Motalaviken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om