Vi har tidigare skrivit om hur nätdroger har ökat användandet av narkotika bland unga. För ett par dagar sedan fick två tonåringar i Gävle vårdas på sjukhus efter att ha överdoserat drogen spice. Nu satsar landstinget i Östergötland i samverkan med kommunerna på speciella mottagningar för unga upp till 25 år med alkohol- och narkotikaproblem.
– I Landstinget har det fram till i år varit ett glapp. Det har inte funnits någon verksamhet som haft ett tydligt uppdrag kring barn och unga under 18 år med den här problematiken ur ett behandlingsperspektiv, säger verksamhetschef Håkan Samuelsson.
På mottagningarna ska det, i samverkan med den personalen som i dag finns i kommunen, finnas landstingspersonal i form av läkare, sjuksköterskor och psykologer.
Akut hjälp finns via lasarettet men nu ska behandlingsperspektivet få större fokus. Den nya personalen ska samverka med andra verksamheter inom landstinget som ungdomshälsan och barnpsykiatrin för att hitta orsaker till drogproblemen och vilken behandling som ska sättas in.
– Vi resursförstärker och syftet är att hitta samverkansformer. Vilka inom landstinget och vilka inom kommunen jobbar redan med de här grupperna och hur kan vi samordna resurserna vi redan har på ett bättre sätt än vad vi gör i dag, säger Håkan Samuelsson.
I september öppnade motsvarande mottagning i Norrköping. Öppningsdatumet i Motala är satt till den 1 december. Man har dock stött på problem med att hitta lämpliga lokaler.
– Det måste bli lokaler som är vettigt tillgängliga och vi tror och tycker att det skulle vara bra om de ligger på något annat ställe än vuxenverksamheterna kring beroende. Det kanske inte är så lämpligt att det kommer in en 13-14-åring på en beroendemottagning där det finns äldre som har ett mer utvecklat missbruk. Det kan finnas risker att man kanske lär sig av varandra, säger Håkan Samuelsson.
Önskan är att ha neutrala lokaler som inte uttrycker beroendeklinik och de ska ligga centralt.
– Men jag kan inte säga exakt var för det är inte färdigt.
Ytterligare ett mål med det nya projektet är att avlasta kommunerna och ge dem större möjligheter att jobba mer med förebyggande arbete, bland annat i skolor. För att narkotikabruket har ökat är Håkan Samuelsson övertygad om.
– Det är ett växande bekymmer nationellt och Motala är inget undantag. Jag kan inte säga något exakt antal och det beror också på att det är ett jättestort mörkertal.