– För Motala, i min värld skulle det vara ett smycke på något sätt, förutsatt att vi gör det bra. Det skulle förstärka Motala som sjöstad om vi kan skapa det här som vi tänkt.
Det säger Mats Eriksson, en av ägarna till Byggstatik, där han står utanför Motala båtklubb Tegelvikens område. Där vill företaget bygga sjönära bostäder. Planen är cirka 36 lägenheter fördelade i tre längor samt 37 parhus. Detaljplanen som de själva tagit fram är på väg fram för ett politiskt beslut.
– Vid det första mötet för många år sedan var samtliga politiker överens om att det skulle passa jättebra ihop med den blandade bebyggelsen. Du har villor, du har låga hyresrätter, du har allting, säger Lars Ström, vd för Byggstatik.
2017 tecknade företaget en avsiktsförklaring med Motala kommun och 2021 tecknades även ett markanvisningsavtal. I samband med det betalade företaget en handpenning till Motala kommun på 245 000 kronor. Under 2023 gav politiken ett positivt planbesked.
Men nu känner Byggstatik att vindarna har vänt.
– Vi har fått indikationer från politiska ledningen att det börjar vändas lite och knorras från några som var positiva tidigare, säger Lars Ström.
Han menar att det kan sända signaler till andra företag som vill investera i Motala.
– Vi har ju inte speciellt bra ranking enligt alla åsikter. Då behöver man inte göra det sämre med sådana här tvärvändningar. Det är tråkigt för vi har levt med det här projektet ett tag och det är ju vår lilla bebis, säger Lars Ström.
Är åtta år en normal tid för ett projekt?
– Det är inte det vi normalt jobbar med. Men när det gäller att ta fram detaljplaner och möjliggöra byggande brukar det ta ganska lång tid, säger Mats Eriksson.
Vad kan ha orsakat att politiken har svängt?
– Jag tror att det är det allmänna debattläget i Motala och att det snart är val, säger Lars Ström.
Byggstatik har nu skickat ett brev till 17 lokala politiker, där de vädjar om att få sjösätta bostadsprojektet.
– Jag har fått svar och tack för brevet av en folkvald. Det tycker jag visar hur viktig företagsamheten är för många i Motala. Det var Mark Henriksson (M) som svarade, säger Lars Ström.
Kan ni förstå motståndet som funnits, som kanske påverkat politikerna?
– Det handlar ju om förändring av någonting som finns. Vi vet vad vi har men inte vad vi kommer få. Det är den stora springande frågan, tycker jag, när det gäller alla investeringar oavsett var man befinner sig. Nu är vi inne på båtklubbens område och det är klart att de försvarar sitt med de bud och medel de har. I det avseendet förstår man, säger Mats Eriksson.
Sedan tidigare finns dock en avsiktsförklaring mellan båtklubben och kommunen om att skapa möjligheter och förutsättningar för bostadsbyggnationen.
Där står att markägaren då ska erbjuda likvärdig mark till klubben. Som MVT tidigare berättar har dock nuvarande styrelse sagt att de är kritiska till avsiktsförklaringen och att den inte kommit till på rätt sätt internt.
– Vi hade aldrig startat upp det här utan ett okej från båtklubben för åtta år sedan. Inte en chans, säger Mats Eriksson.
Byggstatik hoppas fortfarande kunna komma överens med klubben.
– Det hade varit härligt att ta dem i hand och gå vidare och driva det här projektet. För jag tror det hade varit bra för dem också, säger Mats Eriksson och lyfter bättre elkapacitet och övervakning som exempel.
– Vi har definitivt inget emot båtklubben. Absolut ingenting. Vi hade gärna velat göra det här i symbios på en yta som de ändå inte använder. Det skulle rusta upp hela området här, tillägger Lars Ström.
Båtklubben ser en risk för att detta är slutet på deras verksamhet.
– Vi tycker tvärtom. Vi utvecklar deras område och vi gör det ihop. Men vill man inte så vill man inte, säger Lars Ström.
Samtidigt upplever han att den allmänna debatten har varit att hela båtklubben kommer försvinna.
– Det är definitivt inte så det är. Inte en enda båtplats försvinner.
Bostadsprojektet skulle däremot ta en del av båtklubbens yta i anspråk. Istället har de erbjudits en ersättningsyta en bit bort, men det förslaget är klubben inte nöjda med.
Vad är det som fått er att fortsätta trots motståndet?
– Vi har känt stöd från tjänstemännen, vi har haft stöd från politikerna och vi hade från början ett ja från båtklubben, säger Mats Eriksson.
Dessutom finns projektet med i kommunens översiktsplan, måldokumentet för Motalas framtid.
– Då har jag känt ett visst hopp om att det här kan gå.
Än är Byggstatik heller inte redo att ge upp hoppet.
– Vi hoppas att man tänker om, stöttar det här och kommer till ett bra beslut. Så att vi kan genomföra det här, fastslår Mats Eriksson.