Vill skjuta mer i och vid Vättern: "Det kommer att störa mer"

Ökade utsläpp, fler skjuttillfällen och en ökning av de kraftigaste smällarna. Försvarets Materielverk vill utnyttja möjligheten att tillfälligt ändra sina villkor för provskjutningar i Vättern – något som kommer märkas ordentligt i Motala och Vadstena.

Vättern vid Västanvik. På andra sidan ligger Karlsborg där Försvarets Materielverk har sin provplats.

Vättern vid Västanvik. På andra sidan ligger Karlsborg där Försvarets Materielverk har sin provplats.

Foto: Lina Handberg

Motala2025-03-22 16:00

Försvarets materielverk, FMV, har sedan 40-talet provskjutit utanför Karlsborg, både på land och i Vättern. Provskjutningarna görs för att kvalitetssäkra de vapensystem som försvarsmakten ska köpa in. Det nuvarande tillståndet är från 2010 och i det finns villkor om hur mycket och hur ofta som man får skjuta, men också hur mycket det får låta.

Med det oroliga världsläget, Nato-medlemskapet och Ukrainakriget som motivering har dock regeringen skapat en möjlighet att ansökan om att under fem år få justera eller frångå villkoren i tillståndet. Och FMV vill utnyttja möjligheten.

– Regeringen har identifierat det här som en flaskhals och skapat den här möjligheten att få lättnader i villkoren. Det gör vi nu, säger Anders Hedman, platschef på FMV:s provplats i Karlsborg och fortsätter:

– När trycket på oss ökar utifrån ett ändrat världsläge så behöver vi mer handlingsfrihet.

Mer handlingsfrihet innebär att FMV vill frångå 22 av de 23 villkoren som finns i tillståndet. Anders Hedman menar dock att ordet "frångå" inte ska tolkas som att man i varje villkor helt vill åsidosätta det, snarare att man i större eller mindre mån vill justera det.

I dag får FMV vid totalt 30 tillfällen per år orsaka buller över 100 decibel. Det anser man är "för få", enligt Anders Hedman.

Hur många tillfällen skulle det istället kunna handla om?

– Jag vill inte säga någon siffra, men vi vill frångå det villkoret. Sedan handlar det om att vi tar normalt hänsynstagande, men vi vill ha handlingsfriheten att själva göra bedömningen om antalet tillfällen, säger han.

Vad innebär att ta "normalt hänsynstagande"?

– Att vi till exempel inte skjuter när det är särskilda väderförhållanden som gör att det riskerar att höras särskilt mycket.

Ni skulle helst vilja avgöra antalet tillfällen över 100 decibel helt själva. Då blir ju det utifrån era önskemål. Vilken kompetens har ni för att väva in exempelvis hur mycket det stör omgivningen?

– Det blir en avvägning från fall till fall. Vi får värdera hur mycket som vi stör. Men vi kommer inte att skjuta mer än nödvändigt.

Anders Hedman återkommer senare och förtydligar att det handlar om en utökning av upp till 50 tillfällen per år som skulle låta mer än 100 decibel.

I anmälan står att "Den ökade ljudbilden blir märkbar för närliggande samhällen på östra sidan om Vättern. Den ökade ljudbilden bedöms inte utgöra betydande påverkan." Anders Hedman förklarar:

– Det här kommer säker att märkas i Motala och Vadstena. Det blir en konsekvens.

Hur mycket kommer det här att påverka på denna sidan Vättern?

– Det kommer att störa mer eftersom det kommer att låta mer. Det kommer man att få stå ut med. Det är en konsekvens av att vi har krig i vår omvärld. Men ljud är ju ett övergående problem, säger han.

FMV vill också ha vad Anders Hedman beskriver som "en kraftig lättnad" i villkoren för vilka tider på året som de får provskjuta. I dag ska man ha sommaruppehåll mellan 1 juli och 15 augusti, något som FMV anser är för snävt.

– Som det är i dag kan vi inte göra några undantag, även om det exempelvis kommer snabba krav om att vi ska provskjuta system till Ukraina. Men vi räknar ju inte med att skjuta hela sommaren. Vi behöver ju ta hänsyn till arbetsmiljön och att även vår personal behöver semestrar, säger han.

Sommartid skulle det då, enligt platschefen, handla om "enstaka skjutningar vid speciella behov", att sluta lite senare än 1 juli och börja runt 1 augusti istället. Lättnaderna i villkor gäller också storhelgerna som i dag är undantagna.

Ska ni skjuta på julafton?

– Julafton kommer inte på fråga om det inte är kris, men vi vill ha möjligheten om det verkligen behövs.

Man begär även lättnader för vilka tider på dygnet som provskjutningar får ske, men Anders Hedman menar att dagens tillstånd som sträcker sig till klockan 22 är väl tilltaget och att det i de fallen inte handlar om justeringar som skulle innebära stora förändringar.

Ansökan innebär också att man vill frångå villkoren för hur mycket utsläpp som får göras till luft, mark och vatten. FMV skriver dock att även om utsläppen kommer att öka så bedömer man inte att det kommer att skilja sig på ett "betydande sätt" mot dagens verksamhet.

– Något år kan det innebära att vi släpper ut 20 ton järn i vattnet, ett annat kan det vara tio. Men här är tillståndet redan i dag ganska väl tilltaget, säger Anders Hedman.

I dag har man tillstånd att släppa ut totalt 15 ton.

Vättern är en stor dricksvattentäkt. Vilket ansvar tar ni för att inte förorena den?

– Vi lutar oss mot bedömningarna från naturvårdsinstanser. Vi är med i Vätternvårdsförbundet. Vi står för ungefär 0,7 procent av utsläppen i Vättern. Här anser vi att vi har en minimal del i förorenandet av sjön.

Mer utsläpp, mer buller och högre ljud. Hur kommer det enligt er att påverka djur och natur i er omgivning?

– Vi tror inte att det kommer att påverka så mycket. Vi har inte sett några sådana reaktioner från våra naturvårdsinstanser, säger han.

Ansökan har FMV lämnat in till sin tillsynsmyndighet Försvarsmaktsinspektören Hälsa och Miljö (FIHM) som nu ska ta ställning till önskemålen.

– Vi begärde in kompletteringar den 11 mars så nu väntar vi på dem. När vi väl fått in det vi tycker är ett fullständigt underlag skickar vi ut på remiss, förklarar Robert Öjermark, chef för miljösektionen på FIHM.

De här anmälningsärenden är nya för FIHM och därmed är inte alla detaljer in handläggningen klara. FMV räknar med att det blir någon typ av förhandling, men Öjermark berättar att det här är det första stora ärendet sedan regeringen gjorde ändringen och att de ännu inte vet exakt hur beslutet kommer att fattas. Det är heller inte bestämt vilka som ska få tycka till. Det som däremot är tydligt är de nya tidsbegränsningarna. 

– Från komplett anmälan har vi sex veckor på oss att fatta beslut. Då ska det ut på remiss också så remisstiden blir inte så lång, säger Öjermark. 

Om villkorsändringarna går igenom gäller de i fem år. Under den perioden räknar FMV också med att lämna in en helt ny tillståndsansökan.

– Då kan vi ännu mer fundera över vad vi vill förändra på längre sikt, säger Anders Hedman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!