När 18-årsdagen är kommen för de ensamkommande ungdomar som fortfarande är i sin asylprocess så finns det inte någonstans att bo i Motala. Kommunen ordnar inget boende för dem som blivit myndiga utan lämnar då över dem till Migrationsverket att lösa det.
– Om de vill fortsätta studera här så måste de pendla. Det finns killar som bor i både Linköping, Norrköping, Åtvidaberg, Kolmården och Ödeshög. Här i Motala finns inget hem för dem, säger Gisela Uhlhorn, en av de som öppnat upp sitt hem för en av killarna.
Även om det inte är krav på att de måste fortsätta studierna i just Motala så vill majoriteten av ungdomarna vara kvar.
– Jag har varit här så länge och det skulle vara svårt att börja på en annan skola mitt i. Om jag är kvar här så har jag större chans att snabbare börja gymnasiet och fortsätta studera, säger Zakaria Noori som bor i Linköping.
– Det är svårt att börja mitt i en termin på en annan skola då man kanske inte läst samma ämnen, fyller läraren Lena Karlsson Saranpää i.
Samhörigheten är något alla de unga killarna berättar om som en viktig del i det hela.
– Det tar tre timmar att åka till skolan och tre timmar hem. När man kommer tillbaka är man så trött. Man orkar inte göra något efter man har rest så länge, säger Abdullah Haidari.
– Det handlar bara om att de här killarna ska få en human tillvaro och trygghet. Det är som att kommunen vill bli av med dem när de inte kan se till att de kan få stanna. Att man inte kan lösa ett boende för de som fyllt 18 år är fel, säger Lennart Johansson.
Familjerna Johansson och Uhlhorn tycker att det är dags för Motalaborna att hjälpa till och öppna upp sina hem.
– Det är säkert många som inte vågar öppna sina hem. Men det finns inget att vara rädd för. Det här har gett oss så himla mycket, åt båda håll. Dels får Seraj lära sig hur det är i ett svenskt hem men vi har också fått lära känna honom. Vi vill bara stötta så mycket vi kan, säger Anita Johansson.
– Bara om kommunen hade fixat en liten peng för de som kunde ta hand om en kille vore en jättebra morot, fortsätter Lennart.
Anne-Lie Liljedahl (S), ordförande socialnämnden, berättar att det är just det beslutet man har tagit.
– När ungdomarna blir 18 år så övergår de från kommunen till Migrationsverket som i sin ordning ordnar med boende. När man ändrade reglerna från regeringens sida så valde vi att göra det beslutet, säger hon.
Skulle familjehem vara ett aktuellt alternativ i Motala?– Det är en nämnd- och kommunfråga så det kan jag själv inte bestämma eller svara på.