Lokalt producerad mat, tillagning i mindre skala och mer ekologiska råvaror. Det är kommunens viljeinriktning när det gäller maten i skolor och på förskolor, lasarettet och äldreboenden. I går presenterades idéerna i ett förslag till kostpolicy som har tagits fram av en arbetsgrupp.
– Vi vill ta reda på hur vi kan gå från centralkök till att lägga det närmare och servera mer närproducerat, säger kommunalrådet Camilla Egberth (S).
Ändrat synsätt2002 togs beslut om att tillagningen skulle ske centralt i kommunen, då var framförallt priset på portionerna i fokus. Mycket har hänt sedan dess. Matlagningsprogram i tv, mattävlingar, mästerkockar och trender som går i riktning mot lokalt och ekologiskt har radikalt ändrat vårt synsätt på maten.
– I dag söker vi alltid utbildade kockar när vi anställer, jobbar med bra råvaror och mycket ekologiskt, säger kommunens kostchef Margaretha af Trolle.
Kostkonsulten Erna Backlund har på uppdrag av kommunen sett över möjligheterna att övergå till mer närlagat och ett mer hållbart synsätt. I dag sker omkring 10 000 transporter per år i kommunen mellan centralkök och matsalar.
Ombyggnad av kök– När jag har tittat på det här tror jag att det är möjligt att laga mat till samma pris. Transporterna kostar två miljoner kronor, det är koldioxid för två miljoner kronor vi släpper ut. De pengarna vill jag använda för att bygga om kök i stället, säger Erna Backlund.
I juni ska kommunstyrelsen ta ställning till kostpolicyn och fullmäktige väntas klubba igenom den på sitt sammanträde i augusti. En ombyggnad av vissa kök kommer att behöva göras, flera större mottagningskök ska bli tillagningskök. Omställningen beräknas ta minst fyra år att genomföra i sin helhet. Under våren vill man få in tips och åsikter från allmänheten och politiker i nämnderna.
– Det finns säkert mycket synpunkter på maten både bland äldre och på skolorna och det finns en dialog kring maten redan i dag, säger Jan Holmberg, kommunens utvecklingschef.