Fritidsledare i arbete mot droger

På måndagen samlades fritidsledare i kommunen för att ta del av hur man arbetar lokalt och regionalt för att stävjaanvändandet av alkohol och droger bland unga. "Det är viktigt att vi jobbar förebyggande", säger Karin Ahlund, från MiniMaria i Motala.

HJÄLP. Lotta Hjalmarsson Österholm och Karin Ahlund berättade om viktiga verktyg att ha för att jobba med ungdomar.

HJÄLP. Lotta Hjalmarsson Österholm och Karin Ahlund berättade om viktiga verktyg att ha för att jobba med ungdomar.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2017-11-27 22:30

Utbildningen är en del i ett flertal utbildningar som sker runt om i Östergötland.

– Det handlar främst om att vi måste sprida kunskap och kompetensutveckla kring droger bland de fritidsledare som dagligen arbetar med ungdomar, säger Lotta Hjalmarsson Österholm, samordnare på Länsstyrelsen.

I enkäten "Om mig" har elever i årskurs åtta och i tvåan på gymnasiet svarat på bland annat frågor kring droger och alkohol. År 2016 svarar 19% av åttondeklassarna i Motala kommun att de testat alkohol och mindre än 1% har testat narkotika. Motsvarande har 69% druckit alkohol och 7% testat narkotika bland andraklassarna på gymnasiet.

– Det handlar inte om en viss typ av ungdom utan alla samhällsklasser i hela Motala, säger Karin.

Hur ledarna ska bemöta, var de ska vända sig eller eventuellt anmäla händelser är väsentliga delar i deras arbete.

– Många skolor har trott att de kommer undan med en temadag per år om droger. Men det har också visat sig att det inte är effektivt mot att motverka intresset för droger, säger Lotta.

– Droganvändandet minskar ju mer kunskap ungdomarna har om det. Det är viktigt att vi jobbar förebyggande och stärker de ungdomar som tar avstånd till det. Man måste inkludera diskussionen kring droger på ett naturligt sätt utbildningen. I matten, biologin eller idrotten, det fungerar inte med temadagar, fyller Karin Ahlund i.

En stor del av arbetet finns även i att fånga upp de ungdomar som har ett missbruk eller är på väg in i ett.

– Där gäller det att fritidsledare, lärare och egentligen alla vuxna i samhället reagerar när man ser att det är någon ungdom som är utsatt. Det är många som kommer till oss på MiniMaria och säger "alla visste, men ingen gjorde något", säger Karin.

Även om man i en rapport från Lässtyrelsen Östergötland kan se att narkotikaspår i avloppsvattnet ökar i kommunen så kan man inte urskilja var det kommer ifrån.

– Det går inte att se var eller vem det kommer ifrån. Generellt så ligger narkotikaanvändandet bland ungdomar inom alla kommuner i regionen på ungefär samma siffror som de gjort tidigare år, säger Lotta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om