Michel har bakat pizzor i över 40 Är: "Det Àr sÄ gott"

Efter över 40 Är som pizzabagare sitter takterna i. Michel Moulin snurrar pizzadegen lÀtt och ledigt hemma i köket i Varamon. "Det har varit ett bra yrkesliv", sÀger han.

Michel Moulin pÄbörjade sin karriÀr som pizzabagare pÄ pizzeria Rimini dÀrefter har han bakat pizzor pÄ Sjövik, i Charlottenborg, i Italien och i Linköping.

Michel Moulin pÄbörjade sin karriÀr som pizzabagare pÄ pizzeria Rimini dÀrefter har han bakat pizzor pÄ Sjövik, i Charlottenborg, i Italien och i Linköping.

Foto: Andreas Ekström

Motala2022-11-20 11:00

NĂ€r Michel Moulin var 14 Ă„r gammal sĂ„lde hans pappa sitt bageri pĂ„ Storgatan till italienaren Werther Frisoni med ett villkor. Hans pappa sa att "grabben ska ha sommarjobb". 

SĂ„ blev det ocksĂ„ och sommaren 1975 gjorde Michel sina första arbetspass pĂ„ pizzeria Rimini. 

–Jag tjĂ€nade tre spĂ€nn i timmen, sĂ€ger han. 

Tidigare i vÄras blev det en diskussion i en av de större Motalagrupperna pÄ Facebook vilken som var stadens första pizzeria. Michel Moulin har svaret.

– Rimini var den första pizzerian, men innan den serverades det Ă€ven pizzor pĂ„ krogen Don Quijote. 

Just Rimini har en speciell plats i Michels liv, bĂ„de staden och pizzerian. Det var pĂ„ den lilla restaurangen han lĂ€rde sig baka, vika kartonger och förbereda alla ingredienser. Sedan i början pĂ„ 80-talet bar det av till Werther Frisonis italienska hemstad. 

– Det var tufft i Italien, jag fick börja jobba i baren och kunde inte ett ord italienska men efter sex mĂ„nader var jag flytande. Det var lĂ„nga dagar man jobbade fram till klockan fyra pĂ„ morgonen och sedan upp sex timmar senare för att börja jobba igen.

Han beskriver hur tiden i Italien har satt sina spĂ„r i honom och att han kĂ€nner sig lite sydeuropeisk. 

– Jag Ă€r en vĂ€ldigt öppen och inbjudande person. Du vet som man sĂ€ger "mi casa tu casa" (mitt hem Ă€r ditt hem. reds anm), sĂ€ger han. 

Och precis det mĂ€rks tydligt under intervjun dĂ„ det bjuds pĂ„ bĂ„de kaffe och nybakad pizza. 

Efter tiden i Italien vĂ€nde han hem till Motala. DĂ„ blev det restaurang Sjövik ett par Ă„r. Men frĂ„n 1985 till 1998 var det Charlottenborg som gĂ€llde och pizzeria Michel. 

– Det blev lite som en kvarterskrogskĂ€nsla i Charlottenborg Ă€ven om jag hade kunder frĂ„n hela stan. Det var en man som kom in varje fredag och skulle ha en Moulins special med tomat, ost, skinka, kapris, svartpeppar och lök. NĂ€r jag ser honom komma gĂ„endes pĂ„ stan dĂ„ tĂ€nker jag en Moulins special, sĂ€ger pizzabagaren och skrattar. 

Under början av 2000-talet blev det Ă„ter en vĂ€nda ner till Varamon och Sjövik innan han tog sig in till Linköping för att starta upp pizzerian Helan och Halvan. 

– Det var bra i Linköping, jag trivdes dĂ€r. Det var ett jĂ€kligt bra bemötande dĂ€r. Man fick alltid ett tack efter maten och sĂ„dant. Och man saknar kunderna dĂ€rifrĂ„n. Man byggde upp en relation med folket dĂ€rinne ocksĂ„. Åker man in till Linköping och gĂ„r pĂ„ Biltema trĂ€ffar man alltid nĂ„gon gammal kund. 

Efter sju Ă„r i Linköping fick det vara nog. Michel lutar sig lite lĂ€tt framĂ„t och sĂ€ger med eftertryck i rösten att han var klar med att jobba. I genomsnitt blev 300-400 timmar i mĂ„naden. Han berĂ€ttar att han för nĂ„gra Ă„r sedan rĂ€knade ut att om man la alla pizzor han bakat i sitt liv pĂ„ en rad skulle den raden strĂ€cka sig ett varv runt jorden. 

– Jag Ă€r inte Ă„lderspensionĂ€r men jag kĂ€nde att jag var klar. För första gĂ„ngen nĂ„gonsin hade jag och frun en hel sommarsemester tillsammans. Inte en enda dag sedan jag slutade har jag tĂ€nkt "vad ska jag göra i dag?" 

Vad gjorde ni pÄ semestern?

– Ingenting speciellt, vi var bara hemma och umgicks med varandra och barnbarnen. Det var jĂ€tteskönt. 

NĂ€r pizzan kom stod den för nĂ„got nytt, lĂ„ngt ifrĂ„n kokt potatis och sill. I dag finns det pizzerior i princip i varenda stad i hela Sverige. Den har Ă€ven tagit kliv in pĂ„ finare restauranger dĂ€r framför allt den napolitanska pizzan med de stora luftiga kanterna bakas. 

Michel Moulin har varit med och sett hela resan. Men nĂ„gon pizzaelitist har han inte blivit. Utan för hans del kan man bĂ„de ha banan, curry och ananas pĂ„ pizzan. 

– FrĂ„gar man en italienare om de vill ha en HawaiĂŻ skrattar de, men vi gillar ju det. SjĂ€lv skulle jag sĂ€ga att bĂ„de den italienska och den svenska pizzan Ă€r god. Men det skiljer sig lite mellan dem dĂ€r den största skillnaden Ă€r att de Ă€r vedugnsbakade i Italien, sĂ€ger Michel. 

Vilken Àr din favoritpizza?

– Jag gillar salamipizza eller gorgonzola och oxfilĂ©. Pizza Ă€r som godast nĂ€r det bara Ă€r en eller tvĂ„ ingredienser pĂ„. 

Trots alla Ă„r i branschen har han fortfarande inte blivit trött pĂ„ pizza, den enkla kombinationen av tomat, bröd och ost. 

– Jag tycker fortfarande att det Ă€r sĂ„ jĂ€kla gott med pizza, jag skulle kunna Ă€ta det till frukost, lunch och kvĂ€llsmat, sĂ€ger han. 

Sen tar han en bit av den rykande pizzan som just lĂ€mnat ugnen. 

Det hÀr Àr Michel Moulin

Familj: Fru, tvÄ barn, tvÄ barnbarn

Fritidsintressen: Golf, mat och resor. 

Dit reser jag helst: Jag Ă€r inte sĂ„ mycket för solsemester utan gillar att Ă„ka till stĂ€der och gĂ„ ut och Ă€ta.  

Favoritstad: London, det finns alltid nĂ„got nytt att upptĂ€cka dĂ€r. 

Dit vill jag resa: Madeirna, ön utanför Portugal. 

Det hĂ€r tittar jag pĂ„: Thrillerserier. 

Det hĂ€r lĂ€ser jag: Ingenting utöver tidningen. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!